07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyvalgt politiker vil give udsatte en stemme på Christiansborg

Portræt af ny blogger

Nyvalgt politiker vil give udsatte en stemme på Christiansborg

Victoria Velásquez er nyvalgt folketingspolitiker. I samarbejde med fagbevægelsen og andre kræfter vil hun arbejde for at gøre en forskel for almindelige lønmodtagere og udsatte grupper.

FOTO: Enhedslisten
1 af 1

Den 5. juni blev Victoria Velásquez valgt ind i Folketinget for Enhedslisten. I dag starter den nyvalgte politiker som fast blogger i Arbejderen.

For mig er det vigtigt at sikre et samspil mellem det, der sker i virkeligheden uden for Christiansborg, og det, som sker i Folketinget.
Victoria Velásquez

De tre måneder, der er gået siden valget, har været travle for den 28-årige politiker. 

– Der er hele tiden noget, jeg bliver overrasket over. For eksempel har jeg som erhvervsordfører fået rigtig mange henvendelser fra både pressen samt lobbyister fra virksomheder og arbejdsgiverorganisationer, markant flere end jeg havde regnet med. Det kræver en benhård prioritering at sikre, at det ikke er andre, der styrer ens dagsorden, siger Victoria Velásquez.

>> LÆS BLOG: Til kamp for lighed – sammen

Ud over erhverv er hun også ordfører på områder som beskæftigelse, arbejdsliv og social dumping.

– Jeg synes, det er nogle vildt vigtige områder, jeg har fået ansvar for. Det handler både om helt store spørgsmål som, hvilket samfund vi vil have, hvilken retning vi skal gå i, og om det helt nære som for eksempel, hvordan vi sikrer et godt og værdigt liv for nogle af de mest udsatte grupper som sårbare syge og arbejdsløse. Som et revolutionært parti er det vores opgave at give de mennesker en stemme og løfte deres dagsorden ind på Christiansborg, erklærer Victoria Velásquez. 

Erfaringer fra fagbevægelsen

Lige nu er hun i gang med at finde ud af, hvordan hun vil arbejde i Folketinget. 

– Jeg vil helt sikkert kunne bruge erfaringerne fra det arbejde, jeg har lavet i fagbevægelsen og som aktivist i forskellige organisationer og bevægelser. For mig er det vigtigt at sikre et samspil mellem det, der sker i virkeligheden uden for Christiansborg, og det, som sker i Folketinget.

Victoria Velásquez har arbejdet som organiseringskonsulent og ungdomsorganiser i HK, som ungdomskonsulent i PROSA og som elevrådskonsulent i Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.

Derudover har hun været tilidsvalgt og ungdomsformand for HK Hovedstaden samt aktiv i forskellige faglige bevægelser som for eksempel FremtidsFighters, et netværk for unge faglige aktivister på tværs af fagforbund.

– Mit engagement i fagbevægelsen har betydet meget for mig. Jeg er vokset op, mens der har været krise, og hvor vi er blevet mødt med argumenter om, at tingene ikke kan lade sig gøre, fordi der ikke er råd. Her har det været en vigtig erfaring at opleve, at når vi er organiseret og i fællesskab sætter fokus på et problem, så kan vi også vinde. 

Den nyvalgte politiker ser da også helt klart fagbevægelsen som en af sine vigtigste samarbejdspartnere i folketingsarbejdet sammen med de sociale bevægelser, byrødder samt andre organisationer.

– Det er vigtigt at gøre sig klart, hvem man gerne vil udvikle politik og kæmpe sammen med. Jeg tænker også, at vi skal inddrage nogle af de mennesker, der er i en prekær situation, og som måske ikke er så godt organiserede, forklarer Victoria Velásquez.

Hun ser arbejdet i Folketinget som en vigtig mulighed for at skabe bedre forhold og flere rettigheder for lønmodtagerne og de mennesker, der står udenfor arbejdsmarkedet.

– Vi skal arbejde for, at vi får mere magt i samfundet, men vi får ikke ændret mange ting, hvis ikke det udenomsparlamentariske arbejde bliver bragt i spil, understreger Victoria Velásquez.

Vokset op i politisk hjem

Lige nu går næsten alle hendes vågne timer med at lave politik. Der er lange arbejdsdage fra tidligt om morgenen til sidst på eftermiddagen eller ud på aftenen.

Der er ikke meget fritid, og hun måtte aflyse den sidste rejse til familien i Latinamerika. Udover alle de andre politiske opgaver opholder Victoria sig så meget som muligt i sin kreds på Fyn, hvor hun er valgt.

Men når der er lidt frirum, bliver det gerne fyldt af samvær med kæreste, venner og familie eller med ture i naturen. For eksempel er der planer om en fridag, der skal bruges til en udflugt til Møns Klint. Men lige nu står det hen i det uvisse, hvornår den plan kan føres ud i livet.

Helt fra barndommen af har Victoria Velásquez været optaget af politik. Hun voksede op i Sydhavnen i København. Barndomshjemmet var præget af politisk stillingtagen med en far og mor, der mødte hinanden i Nicaragua, hvor de begge to lavede politisk arbejde. 

– Jeg har været med til 1. maj lige så lang tid, jeg kan huske, og jeg har altid haft et kompas i maven om, hvad der var rigtigt at gøre. Jeg har lært at stille spørgsmålstegn ved tingene. Danmark gik i krig, da jeg var omkring 10 år gammel. Det kom frem, at der var olieinteresser på spil, og at børn blev slået ihjel i en krig, de ingen indflydelse havde på. Jeg tænkte, at det ikke var rigtigt, og kan huske, at jeg var ude og demonstrere med et skilt. Det er nok min første egentlige politiske aktivitet, der står klart i min erindring, fortæller den nyvalgte politiker.

Tidligt politisk aktiv

Victorias cv afslører, at hun helt fra ung af har været en, der tager ansvar og påtager sig ledelsesposter. Hun har været patruljeleder i Det Danske Spejderkorps, elevrådsformand, regionssekretær i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, aktiv i studienævnet på Roskilde Universitet samt medlem af landsudvalget i HK Ungdom.

16 år gammel bliver Victoria Velásquez aktiv i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront. Også her får hun hurtigt ledelsesansvar.

– Jeg følte mig med det samme hjemme i Enhedslisten. Det handler ikke kun om fagligt arbejde, men også om international politik, feminisme og alt muligt andet. Der er en fælles forståelse for, hvad det er for et samfund, vi lever i, og en rigtig samlet analyse af, hvor vi skal hen. For mig er det vigtigt, at det hele ikke handler om en isoleret kampagne på et enkelt område, forklarer hun.

Victoria Velásquez har også tidligere stillet op til valg. I 2009 var hun 18 år gammel kandidat til kommunalvalget for Liste T i Hvidovre, og i 2013 var hun kandidat for Folkebevægelsen mod EU ved valget til EU-parlamentet.

Den brede EU-modstand ser hun som vigtig, derfor var hun også imod Enhedslistens selvstændige opstilling ved valget til EU-parlamentet i år.

– Men jeg har ikke været aktiv i det traditionelle arbejde i Folkebevægelsen mod EU. Jeg har mere lavet ungdomsarbejde i forhold til EU, for eksempel da jeg var elevrådsformand på Avedøre Gymnasium, og EU blev fremstillet som om, det var en gave til uddannelsessystemet. Jeg har haft EU-modstanden med også i det faglige arbejde, jeg har lavet.

Fællesskabets styrke

På Victorias facebookside står der følgende slogan: "Det, der kan virke helt umuligt alene, kan vi løse sammen".

– Når vi oplever noget, der er grundlæggende uretfærdigt, kan vi godt føle afmagt. Det er en vigtig kollektiv erfaring, at ved at organisere sig og kæmpe i fællesskab kan det lykkes at ændre tingene. Vi skal indgyde folk håb om, at forandring er mulig, erklærer Victoria Velásquez.

Sin blog i Arbejderen vil hun blandt andet bruge på at sætte fokus på vigtige emner, som andre medier ikke finder interessante.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. sep. 2019 - 08:11   13. sep. 2019 - 11:20

Portræt

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Victoria Velásquez
  • Født 18. juni 1991. Voksede op i Sydhavnen.
  • Blev valgt ind i Folketinget for Enhedslisten den 5. juni 2019. Har følgende ordførerskaber: Erhverv, beskæftigelse, arbejdsliv, social dumping og Europarådet.
  • Har tidligere arbejdet som organiseringskonsulent i HK, ungdomskonsulent i HK og PROSA samt elevrådskonsulent i Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.
  • Har en kandidatgrad i arbejdslivsstudier og socialvidenskab fra Roskilde Universitet.
  • Blev aktiv i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront i 2007. Har stillet op som kandidat for Liste T ved kommunalvalget i Hvidovre i 2009 og til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU i 2013.
  • Bor på Vesterbro sammen med sin kæreste.