11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

På USA's hænder

Analyse

På USA's hænder

Med salget af Nets til to amerikanske kapitalfonde er stort set hele vores digitale infrastruktur nu i hænderne på amerikanske selskaber – og dermed indenfor den amerikanske efterretningstjenestes rækkevidde.

Salget af Nets er blot det sidste led i en række privatiseringer og opkøb, der har bragt så godt som alle personfølsomme oplysninger om danskere på amerikanske hænder.
FOTO: Søren Bidstrup/Scanpix
1 af 1

De skandinaviske bankers salg af Nets til Bain Capital og Advent International vil bringe driften af NemID, Dankortet, Betalingsservice og e-Boks på de to amerikanske kapitalfondes hænder. Dermed vil Nets' databaser også være indenfor rækkevidde af den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Salget af Nets er afslutningen på en lang række privatiseringer og amerikanske opkøb af danske it-systemer med personfølsomme oplysninger.

Hvis de mange data over danske borgere, som de solge it-systemer rummer, først befinder sig i USA, kan danske myndigheder intet gøre, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

De to kapitalfondes køb af Nets er kun det sidste kapitel i en længere historie om amerikansk kapitals overtagelse af it-systemer. Siden daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) solgte Datacentralen til den amerikanske it-gigant CSC i 1996, har privatisering af de offentlige databaser og it-systemer ført til amerikanske opkøb.

FIK MILITÆRE DATA MED I KØBET

Med salget til CSC fik det amerikanske selskab adgang til det danske cpr-register, Skats it-systemer, politiets kriminalregister samt pas- og kørekortregistret. Senere har det også vist sig, at CSC fik ultrahemmelige oplysninger om det danske militær med i købet. Det omfattede nemlig også Forsvarets it-systemer.

Den ene af de to kapitalfonde, der nu køber Nets, Advent International, er ikke ubekendt med danske it-systemer. I 2012 købte fonden KMD, som driver mange kommuners it-systemer, der omfatter personfølsomme data om blandt andet brugerne af de offentlige velfærdsydelser. KMD hed tidligere Kommunedata, og var indtil 2009 ejet af Kommunernes Landsforening. 

Rosinen i pølseenden

NemID, som nu er blevet solgt, var fra første færd privatiseret. Opgaven blev sendt i udbud og vundet af Nets. Efterfølgende har Nets udliciteret opgaven til den amerikanske it-gigant IBM, som whistlebloweren Edward Snowden har afsløret i at have et tæt samarbejde med NSA.

Salget af Nets er dermed ikke begyndelsen, men snarere afslutning på en lang række privatiseringer og amerikanske opkøb af danske it-systemer med personfølsomme oplysninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2014 - 17:20   27. mar. 2014 - 11:28

Analyse

he@arbejderen.dk
Nets
  • Nets ejes af omkring 200 skandinaviske banker, med Danske Bank, svenske Nordea og norske DNB som hovedaktionærer. Nationalbanken har desuden en ejerandel på godt ti procent, mens staten ejer en mindre aktieandel via statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, samt Jyske Bank, hvor staten er hovedaktionær.

  • Nets står herhjemme for Dankortet, NemID, Betalingsservice og e-Boks. Nets har vundet licitationen på NemID, der også bruges som login-kode til en lang række offentlige myndigheder i Danmark. Et køb af Nets giver derfor køberen adgang til meget personfølsomme oplysninger.

  • Nets blev sat til salg i sommeren 2013. Der er nu indgået saftale med to USA-baserede kapitalfonde, Bain Capital og Advent International, der køber Nets for 17 milliarder kroner. Pensionsfonden ATP køber desuden en mindre andel af aktierne til en værdi af 300 milioner kroner.  Selve handelen, der er programsat til 2. kvartal 2014, kan dog kun gennemføres hvis myndighederne godkender salget . Desuden har eksisterende aktionærer - herunder staten og Nationalbankenn - forkøbsret, som regeringen og Natinalbanken dog har afslået at bruge.