Danskerne skal have mulighed for at tage stilling til handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, den såkaldte CETA-aftale, ved en vejledende folkeafstemning.
Det mener Enhedslisten og Alternativet, der har fremsat et fælles beslutningsforslag, som Folketinget nu skal tage stilling til.
I en sag, som kan få så vidtgående demokratiske konsekvenser for Danmark, og der kan være tale om afgivelse af suverænitet, bør Folketinget høre befolkningen.
Enhedslisten og Alternativet
De to partier henviser til, at advokater fra advokatfirmaet LETT sidste år i et 16 sider langt notat konkluderede, at CETA-aftalens såkaldte tvistbilæggelsessystem (investordomstolen, red.) "indebærer overgivelse af suverænitet i henhold til grundlovens paragraf 20, fordi der er tale om overgivelse af dømmende myndighed med direkte virkning i Danmark".
"I en sag, som kan få så vidtgående demokratiske såvel som statsfinansielle konsekvenser for Danmark, og idet der kan være tale om afgivelse af suverænitet, bør Folketinget høre befolkningen ved en vejledende folkeafstemning, før Danmark eventuelt tiltræder frihandelsaftalen CETA", skriver Enhedsliste og Alternativet i bemærkningerne til beslutningsforslaget.
Venstre afviser at spørge befolkningen.
– Det synes jeg ikke er en god ide. Det synes jeg faktisk er en rigtig dårlig ide. En folkeafstemning vil jo bare forsinke hele processen, og det ser jeg ingen grund til. Juristerne i Justitsministeriets lovkontor vurderer, at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse. Og det henholder jeg mig til, siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, til Arbejderen.
Enhedslisten og Alternativet kræver også, at Justitsministeriet udarbejder en suverænitetsredegørelse om CETA, inden Folketinget til maj tager endelig stilling til, om Danmark skal tilslutte sig aftalen.
Hvis der er tale om afgivelse af suverænitet, kan Danmark kun tilslutte sig aftalen, hvis der er enten 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning. I øjeblikket har regeringen ikke 5/6 flertal for handelsaftalerne, fordi både Enhedslisten, Alternativet og SF er imod CETA-aftalen.
I Holland har aktivister indsamlet over 200.000 underskrifter fra borgere, der ønsker en folkeafstemning. Og i Østrig skrev 562.552 borgere – otte procent af befolkningen – på bare en uge skrevet under på kravet om at sende CETA-aftalen til folkeafstemning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278