15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Partier vil sende CETA til folkeafstemning

Danskerne bør spørges

Partier vil sende CETA til folkeafstemning

Der skal udskrives en vejledende folkeafstemning om CETA, mener Enhedslisten og Alternativet. De to partier har fremsat et fælles beslutningsforslag, som Folketinget nu skal tage stilling til.

Aktivister tager imod folketingspolitikere, der tidligere på måneden tog hul på førstebehandlingen af regeringens beslutningsforslag om at slutte Danmark til CETA-aftalen.
FOTO: Janus Engel Rasmussen/NOAH
1 af 1

Danskerne skal have mulighed for at tage stilling til handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, den såkaldte CETA-aftale, ved en vejledende folkeafstemning.

Det mener Enhedslisten og Alternativet, der har fremsat et fælles beslutningsforslag, som Folketinget nu skal tage stilling til.

I en sag, som kan få så vidtgående demokratiske konsekvenser for Danmark, og der kan være tale om afgivelse af suverænitet, bør Folketinget høre befolkningen.
Enhedslisten og Alternativet

De to partier henviser til, at advokater fra advokatfirmaet LETT sidste år i et 16 sider langt notat konkluderede, at CETA-aftalens såkaldte tvistbilæggelsessystem (investordomstolen, red.) "indebærer overgivelse af suverænitet i henhold til grundlovens paragraf 20, fordi der er tale om overgivelse af dømmende myndighed med direkte virkning i Danmark".

"I en sag, som kan få så vidtgående demokratiske såvel som statsfinansielle konsekvenser for Danmark, og idet der kan være tale om afgivelse af suverænitet, bør Folketinget høre befolkningen ved en vejledende folkeafstemning, før Danmark eventuelt tiltræder frihandelsaftalen CETA", skriver Enhedsliste og Alternativet i bemærkningerne til beslutningsforslaget.

Venstre afviser at spørge befolkningen.

– Det synes jeg ikke er en god ide. Det synes jeg faktisk er en rigtig dårlig ide. En folkeafstemning vil jo bare forsinke hele processen, og det ser jeg ingen grund til. Juristerne i Justitsministeriets lovkontor vurderer, at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse. Og det henholder jeg mig til, siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, til Arbejderen.

Enhedslisten og Alternativet kræver også, at Justitsministeriet udarbejder en suverænitetsredegørelse om CETA, inden Folketinget til maj tager endelig stilling til, om Danmark skal tilslutte sig aftalen.

Hvis der er tale om afgivelse af suverænitet, kan Danmark kun tilslutte sig aftalen, hvis der er enten 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning. I øjeblikket har regeringen ikke 5/6 flertal for handelsaftalerne, fordi både Enhedslisten, Alternativet og SF er imod CETA-aftalen.

I Holland har aktivister indsamlet over 200.000 underskrifter fra borgere, der ønsker en folkeafstemning. Og i Østrig skrev 562.552 borgere – otte procent af befolkningen – på bare en uge skrevet under på kravet om at sende CETA-aftalen til folkeafstemning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. mar. 2017 - 09:50   23. mar. 2017 - 15:29

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA