22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politiet har natten til tirsdag ryddet blokaden på Amager Fælled

Protester fortsætter

Politiet har natten til tirsdag ryddet blokaden på Amager Fælled

Vi fortsætter kampen, erklærer Extinction Rebellion, efter at politiet natten til tirsdag ryddede blokaden af byggeriet på Amager Fælled.

Politiet har jævnligt besøgt blokaden. Her fra torsdag aften i sidste uge. Men natten til tirsdag mødte de talstærkt op og ryddede blokaden.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Natten til tirsdag ryddede politiet den blokade af byggeriet på Amager Fælled, der har stået på i døgndrift i næsten otte dage.

Det er horribelt, at man på den her måde ødelægger et naturområde i København, hvor der i forvejen er så lidt natur. 
Kristina Stoltz, forfatter og blokadevagt

Klokken fire om natten blev de fem aktivister fra Extinction Rebellion, der var fastlåst til hegnet omkring byggepladsen, vækket af mellem otte og ti politifolk. 

– De bad os om at fjerne lejren i løbet af ti minutter. Vi fortalte dem, at det var ikke muligt. Så skar de låsene, vi var fastspændt til hegnet med, op med vinkelslibere. Det var ubehageligt, især fordi betjentene jokede med, at nu skulle de passe på, at de ikke kom til at ramme os, fortæller forfatter Kristina Stoltz, der var en af de fem blokadevagter. 

– Der skete nu ikke noget med nogen af os, og det hele gik meget hurtigt. Efter højest 15 minutter sad vi på fortovet ovre på den anden side af Vejlands Allé. Vi måtte ikke opholde os ved Lærkesletten, som er det område, de vil bygge på, tilføjer hun.

Aktivisterne blev siddende en times tid, hvor de så en lang kolonne af store lastbiler læsset med sten og andre materialer køre ind på den indhegnede byggeplads. Lastbilerne havde holdt og ventet på, at blokaden blev ryddet.

Blokade har forsinket arbejdet

Bevægelsen Extinction Rebellion startede blokaden mandag den 8. marts om morgenen, hvor en gruppe aktivister låste sig fast til hegnet. Lige siden har blokaden stået på døgnet rundt. Altså i samlet set næsten otte døgn. I al den tid er lastbiler og store maskiner blevet forhindret adgang til byggepladsen, så arbejdet er blevet forsinket og generet.

>> LÆS OGSÅ: Aktivister har blokeret byggeplads på Amager Fælled i et helt døgn

Inden da gennemførte Extinction Rebellion en række blokader ved indkørslen til byggepladsen. Den 1. marts blev en af disse blokader ryddet af politiet, og fem aktivister blev anholdt.

LÆS OGSÅ: Politiet opløser blokade på Amager Fælled

Kristina Stoltz har løbende været med på blokaden og var blandt dem, der startede med at låse sig fast den 8. marts.

Vil flytte padder

Det er PensionDanmark, der står for byggeriet af den såkaldte Fælledby, som efter planen skal bygges på Lærkesletten. Der er tale om en by med 2000 boliger, hvor der kan bo omkring 5000 mennesker. Derudover skal bygges skole, daginstitutioner, plejehjem, butikker med mere. 

Direktør for Fælledby P/S Erling Thygesen meldte i går ud, at Miljøstyrelsen nu har givet en dispensation fra artsfredningsbekendtgørelsen, så den fredede stor vandsalamander, der lever på Lærkesletten, kan indsamles og flyttes til nye levesteder.

Om kort tid vil arbejdet med at bygge et stendige, der skal være nyt levested for padderne, gå i gang.

– Flytningen af padderne er nødvendig i vores arbejde med at sikre, at deres levevilkår ikke forringes under byggearbejdet. Vi har meget dygtige rådgivere på opgaven, og selvom det var ventet, at vi fik tilladelsen, er jeg selvfølgelig glad for, at Miljøstyrelsen nu har vurderet, at det store arbejde, vi gør, er det rigtige, siger Erling Thygesen.

Fælledby har også fået dispensation til, at enkelte individer kan gå tabt i det fremtidige arbejde med at flytte padder, etablere levesteder og færdiggøre byggepladsen.

Levesteder forsvinder

– Det er horribelt, at man på den her måde ødelægger et naturområde i København, hvor der i forvejen er så lidt natur. Amager Fælled svarer jo til Central Park i New York. Den slags områder er vigtige for en by. Vi kan jo se her under corona, hvor mange folk der bruger naturen, siger Kristina Stoltz.

Hun peger på den alvorlige biodiversitetskrise, som Danmark og resten af verden står i, hvor mange arter allerede er udryddet, og mange flere er på vej til at blive det.

– Arter forsvinder, fordi mennesker fjerner deres levesteder. Det sker også lige nu på Amager Fælled. Det er en katastrofe og utroligt sørgeligt, konstaterer Kristina Stoltz.

Protesterne fortsætter

Selvom blokaden er ryddet, vil protesterne mod byggeriet på Amager Fælled fortsætte, lover Ida Dalsgaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion.

– De har fjernet os, men vi giver ikke op. Vi fortsætter vores protester. Følg med på Extinction Rebellion Danmarks facebookside om, hvad der videre kommer til at ske. Alle opfordres også til fortsat at hænge bannere op på klagehegnet rundt om byggepladsen, siger hun.

Ud over blokade, aktioner, demonstrationer og diverse klagesager er der også igangsat en underskriftsindsamling for at få en folkeafstemning i Københavns Kommune om de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen. Indtil videre har knap 19.000 skrevet under.

Bag underskriftsindsamlingen står Amager Fælleds Venner sammen med Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening København.

>> LÆS OGSÅ: Bevægelser kæmper for folkeafstemning om byggeri på naturområder

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2021 - 11:01   16. mar. 2021 - 15:13

Natur

ur@arbejderen.dk
Byggeplaner på Amager Fælled og Stejlepladsen
  • I 1990'erne beslutter de københavnske politikere, at der skal bygges på Strandengen på Amager Fælled. Men beslutningen ligger i dvale frem til 2016, hvor kommunen vil realisere planerne fra 1990'erne. De vil bygge på den 5-6000 år gamle Strandeng, der som et af de få områder i Danmark aldrig har været opdyrket. Området har en unik biodiversitet. Salget af byggegrunden skal finansiere en del af kommunens gæld til Metroselskabet.
  • Der rejser sig en stor protestbevægelse mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner dannes og sætter sig i spidsen for modstanden, som også Danmarks Naturfredningsforening København er meget aktiv i. Der bliver gennemført et væld af folkeringe, demonstrationer og andre protester.
  • Op til kommunevalget i 2017 går fire partier – Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF – til valg på, at der slet ikke vil blive bygget på Amager Fælled, hvis de får flertal efter valget.
  • Godt to måneder før kommunevalget giver den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen efter for presset og meddeler, at der alligevel ikke vil blive bygget på Strandengen på Amager Fælled.
  • Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF får ikke flertal ved valget i 2017. Frank Jensen fastholder, at der skal sælges byggegrunde, der kan finansiere en del af metrogælden. I september 2018 stiller overborgmesteren som betingelse for at være med i budgetforliget for 2019, at partierne accepterer, at der nu skal bygges på tre grønne områder: Lærkesletten på Amager Fælled, Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej. Med i budgetaftalen er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
  • Alle tre områder er fredede, men fredningerne bliver helt usædvanligt ophævet af et flertal i Folketinget ved lov i marts 2019 – uden om Fredningsnævnet.
  • Der har siden været massive protester mod byggeplanerne og affredningerne. Der har været underskriftsindsamlinger, demonstrationer, aktioner, klager, rekordmange kritiske høringssvar og meget andet. 
  • Trods protesterne vælger et flertal i Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021 at godkende de lokalplaner, der åbner for byggerierne. For byggeplanerne stemmer Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.
  • Den 24. februar 2021 går byggeforberedelserne i gang på Lærkesletten på Amager Fælled, men protesterne fortsætter.