03 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsvalgte stoler ikke på DSB's ledelse

Utilfredse DSB-ansatte får luft

Tillidsvalgte stoler ikke på DSB's ledelse

100 tillidsvalgte i DSB har mistet tilliden til deres arbejdsgiver. De faglige organisationer styrker samarbejdet, og det samme gør tillidsfolkene på tværs af brancher.

Tillidsfolkene tog på skift mikrofonen og kom med eksempler fra hverdagen på en ledelse, som de har mistet tilliden til.
FOTO: Dansk Jernbaneforbund
1 af 1

Tilliden til DSB's ledelse er væk.

Den konklusion nåede 100 tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter hurtigt frem til, da de tirsdag var samlet til møde med det anspændte forhold til DSB's ledelse på dagsorden. Mødet var indkaldt af HK Trafik & Jernbane, Dansk Jernbaneforbund og FO Jernbanedrift. De faglige organisationer beskriver forholdet som "historisk dårligt".

DSB går efter en discountoverenskomst, der er billigere end den, som Arriva kører på.
Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund 

– Vi nåede ret hurtigt frem til en enig konklusion. Hverken fagforeningerne eller tillidsfolkene har længere tillid til ledelsen, fortæller Henrik Horup, formand for Dansk Jernbaneforbund, til Arbejderen.

De tillidsvalgte fortalte på skift om eksempler på det, de oplever som en utroværdig ledelse - en ledelse, der prøver at smyge sig udenom aftaler og overenskomster og sågar benytter "trusler i drøftelserne". 

– DSB forsøger at spille organisationerne og medlemmerne ud imod hinanden. Det skal have en ende, og derfor har vi besluttet at rykke sammen, lyder det videre fra Henrik Horup.

Når DSB-ledelsen fremover vil snakke samarbejde, så møder Henrik Horup op men med følgeskab af formanden for HK Trafik & Jernbane Dennis A. Jørgensen og Jens Christian Kjeldsen, formand for FO Jernbanedrift. Tilsammen organiserer de cirka 5500 ansatte i den store transportvirksomhed.

Kamp om ny overenskomst

Det anspændte forhold mellem ledelse og ansatte er opstået, efter at DSB sidste år i december meldte sig ind i Dansk Industri - uden først at have snakket med de ansatte og deres fagforeninger. Siden har DSB opsagt overenskomster og lokalaftaler på stribe, og der har foregået en benhård kamp om de ansattes løn og arbejdsvilkår.

>>LÆS OGSÅ: DSB opsiger overenskomster

– DSB afviser det ganske vist, men vi mener, at DSB går efter en discountoverenskomst, der er billigere end den private overenskomst, som eksempelvis Arriva kører på og overholder til punkt og prikke, siger Henrik Horup.

Tirsdagens møde sender et klart signal til DSB's ledelse om, at de tre fagforbund står skulder ved skulder og i fællesskab vil arbejde for bedre samarbejde. Opfordringen til DSB er derfor, at DSB's ledelse ændrer stil og åbner op, så der igen kan komme et reelt samarbejde og en tillidsfuld dialog, siger Dennis A. Jørgensen, formand for HK Trafik & Jernbane, til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Tillidsfolk mødes om arbejdsforholdene i DSB

Som eksempler på det dårlige samarbejde, HK-fagforeningen har oplevet, fortæller han om forhandlinger, der konstant trækkes i langdrag. At der indkaldes til møder uden dagsorden. At refertaer er længe undervejs, og når de så kommer, så er der ikke enighed om, hvad der er blevet sagt på møderne.

– DSB ønsker forandringer og forringelser i den aftale de selv har ønsket. De fandt for eksempel ud af, at reglerne om holddriftsarbejde gav fordele til nogle af vores medlemmer, så nu vil de have lokalaftaler, som forringer den. DSB vil kun have fordelene og medarbejderne skal aflevere dem, siger Dennis A. Jørgensen.

Signalet fra mødet

Formanden for FO Jernbanedrift, der organiserer 1400 håndværkere på DSB's værksteder, mener, at signalet fra mødet har gjort indtryk. 

–  Allerede i dag er jeg blevet mødt af en direktør, der havde set vores udtalelse og spurgte, hvad han kan gøre anderledes, siger Jens Jens Christian Kjeldsen til Arbejderen.

Ud over opgøret om overenskomsterne, så venter der et par bryderier i Arbejdsretten. Den 30. og 31. august behandler retten striden om, hvorvidt DSB havde lovhjemmel til at melde sig ind i Dansk Industri. Den sag er rejst af Dansk Jernbaneforbund. I en anden sag har Dansk Arbejdsgiverforening indklaget Jernbaneforbundet for at nægte at forhandle med arbejdsgiverne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2018 - 16:18   16. aug. 2018 - 09:08

DSB

noc@arbejderen.dk