Drop besparelserne på det sociale område!
Det er kravet fra brugerne af Vaskeriet i Brabrand, som har taget initiativ til en demonstration på tirsdag mod Aarhus Kommunes såkaldte "balanceplan", som vil skære 140 millioner kroner på det sociale område.
Nu er vi nødt til at bakke hinanden op. Det er vores alle sammens ansvar at bakke op om dem, som har brug for omsorg.
Pia Stabell Hjort, socialpædagog
– Vi gider ikke besparelser igen og igen. Det vil vi ikke finde os i. Det stresser os. Vi kan ikke komme ud og rejse og alt muligt andet, siger Mie Sørensen til Arbejderen.
Hun har aldrig været til demonstration før, men nu skal det altså være, og hun er spændt.
Mie er en af dem, som hjælper med at passe forretningen i "Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede", som holder til i et nedlagt butikslokale i Brabrand Boligforenings afdeling Søvangen.
To gange om ugen har Vaskeriet åbent, og Arbejderens udsendte er på besøg tirsdag formiddag, hvor der er ekstra travlt. Her i vinterkulden vaskes der fast for byens nødherberg, så der er gang i alle de fire vaskemaskiner.

Men der er stadig kaffe på kanden, og alle, som kommer forbi, bliver budt på en kop.
At være "på øvebane" betyder nemlig også, at man skal lære at tage sig godt af sine gæster. Ud over at man også skal lære at vaske tøj og tage bussen rundt i Aarhus for at hente og bringe tøjet. Og lære at byde velkommen til en demonstration, som Pia Stabell Hjort og Sofie Viktor Knudsen skal gøre på tirsdag.
Tre bundlinjer
Beslutningen om at tage initiativ til en demonstration er taget af alle på Vaskeriet i fællesskab.
– Vi har øvet os i at tage beslutninger i fællesskab, og efterhånden er vi blevet ret gode til det, siger Pia, som er socialpædagog og en af initiativtagerne til Vaskeriet, som blev etableret for tre år siden.
De øvrige var Lotte Larsen, Katja Sønderbek og Katrine Knudsen, som også er socialpædagog. De er nu alle en del af den faste stab på Vaskeriet.
– Vi havde lavet mange ting i fællesskab før. Blandt andet har vi udviklet på Aarhus Kommunes "medborgerskabspolitik", og vi har lavet "Sammen om DHL-stafetten", fortæller Katrine til Arbejderen.

Vaskeriet er ikke bare et vaskeri. Her er tre bundlinjer: fællesskab, øvebane og vasketøj. Og de skal være indbyrdes i balance.
Fællesskabet er en stor del af Vaskeriet – ikke kun for de faste, men også for alle dem, som kommer forbi til en kop kaffe og en snak henover bordet.
Besparelse på 140 millioner
Lige nu snakkes der kommunale besparelser i Vaskeriet. Besparelserne på 140 millioner skal alle findes i Aarhus Kommunes socialforvaltning, som blandt andet tager sig af børn og voksne med fysisk handicap, borgere med misbrugsproblemer, mennesker med psykiske udfordringer, familier med sociale problemer og hjemløse.
Aarhus Kommune har valgt at kalde besparelserne for en "balanceplan". Det skal angiveligt signalere, at budgettet skal i balance, efter at der har været et "overforbrug" i 2019.
"Overforbruget" skyldes blandt andet, at der er kommet flere handicappede med særlige behov. Og de handicappede lever længere.
Nogen må gøre noget
Det er ikke, fordi de konkrete besparelser rammer Vaskeriet, at det er dem, som har taget initiativet.
– Vi gik længe og tænkte, at nogen må snart gøre noget. Det var der bare ikke nogen, som gjorde, og så måtte vi jo gøre det, siger Katrine.

– For os handler det også om, hvilken by vi vil have. Ingen synes, at det her er en god idé. Det berører da enhver borgers hjerte, at man siden 2005 har sparet på det sociale område her i byen, lyder det forarget fra Pia.
– Det er en salamimetode, hvor man efterhånden er helt ude i det sidste pølsestykke. Politikerne er slet ikke i øjenhøjde med det civile samfund. Derfor kalder vi på civilsamfundet. Nu er vi nødt til at bakke hinanden op. Det er vores allesammens ansvar at bakke op om dem, som har brug for omsorg.
Drop festugen
Balanceplanen er endnu ikke endelig vedtaget.
Den 18. februar, hvor demonstrationen afholdes, skal rådmand Kristian Würtz (S) fremlægge en plan for de mange partier, som stod bag budgettet for 2020. Budgettet blev nemlig vedtaget af et usædvanligt stort flertal, hvor kun Dansk Folkeparti stod uden for forliget.
>> LÆS OGSÅ: Aarhus satser på klima i budget 2020
– Rådmanden argumenterer med, at budgettet skal overholdes for enhver pris. Men så må de da for fanden droppe festugen eller noget andet. Sætte mennesker før mursten. Hvis de insisterer på det budget, må de prioritere. Det gør vi da her i Vaskeriet, siger Pia og Katrine samstemmende.
Demonstrationen bliver en fest
Vaskeriet insisterer på, at det også skal være festligt at demonstrere.
– Vi mødes på Telefontorvet klokken 14.30, hvor De Splittergale varmer op. Og klokken 15 går vi op ad Strøget med vores skilte og banner. Der vil være musik fra både Musik og Medieværkstedet og De Splittergale. På Rådhuspladsen skal vi byde velkommen, og så vil der være talere, forklarer Pia.
Alle har en opgave til demonstrationen. Pia og Sofie skal byde velkommen. Lotte, Mie og Katja skal finde dem, som skal stå klar til næste punkt på dagsordenen.
Og mens tøjet skifter maskine, lægges sammen og pakkes, bliver der øvet på slagord.
– Balance, hvad rimer på det, lyder spørgsmålet. Og svaret er "en chance"
– En chance for en værdig balance. Alle skal have en chance for en værdig balance!

Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278