Samtidig med at Sebastian, med det borgelige navn Knud Christensen, glæder sig over sine velbesøgte koncerter, er han dybt bekymret over den splittelse, han ser i det danske samfund, både når det gælder krigen og forholdet til EU.
Vi har fået et så stærkt Dansk Folkeparti, fordi halvdelen af de socialdemokratiske vælgere i virkeligheden var imod EU.
- Det er så vigtigt for folk at have en fornemmelse af, at de bestemmer i eget land. Hvis de føler, at de ikke bestemmer, og hvis de føler, at politikerne kører deres eget ræs, så bliver de jo nemme ofre for sådan nogle som Dansk Folkeparti, siger han til Arbejderen.
Vi møder ham på en solbeskinnet forårsdag mellem koncerterne.
Sebastian har helt fra starten været kraftig EU-modstander. Og han beklager, at Socialdemokratiet har valgt det modsatte standpunkt, nemlig at være stærke tilhængere af EU.
Dansk Folkeparti
- Jeg har været meget ked af, at Poul Nyrup, og for den sags skyld også Helle Thorning-Schmidt, er fortalere for EU, fordi det faktisk er det samme som at sige, at halvdelen af deres vælgere ligeså godt kunne melde sig ind i Dansk Folkeparti, siger han og tilføjer:
- Derfor har vi har fået et så stærkt Dansk Folkeparti, fordi halvdelen af de socialdemokratiske vælgere i virkeligheden var imod EU.
Mange mennesker har snydt sig selv ved at melde sig ind i Dansk Folkeparti, mener Sebastian.
- Dansk Folkeparti tror jo i den grad tror på konkurrence systemet. Så før eller siden, vil disse medlemmer blive bidt i haserne af dette parti. De, der bestemmer, vil kræve at medlemmerne bare retter ind.
Det er ikke kun Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som Sebastian kritiserer. Når snakken kommer til de krige, Danmark har deltaget og deltager i, er den første der får skarpe ord med på vejen, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Krigsforbryder
- For mig er han en krigsforbryder. Allerede dengang Danmark gik med i Afghanistan, sagde jeg, at det var fuldstændig totalt tåbeligt af Anders Fogh Rasmussen. Det har jo kun handlet om at følge eller tækkes amerikanerne.
I krigen mod Afghanistan var der ikke noget, man kunne kalde at vinde. Det stod klart, da Danmark gik ind i Afghanistan og senere i Irak. Og Sebastian benyttede enhver lejlighed til at sige det.
- Denne krig vil kun komme til at betyde én ting: Den vil skabe flere terrorister.
- Vi kan sagtens blive enige om at IS og Al Queida er noget frygteligt noget, men de er kommet ud af en generation, hvor Vesten har blandet sig i noget, som de ikke skulle.
Sebastian hæver øjenbrynene som for at markere,
- Det er ikke det samme som, at man på nogen som helst måde kan forsvare IS, men man skal også bare vide, at der er en årsag. Den årsag har vi givet vis selv været skyld i, vurderer Sebastian og uddyber:
- Mange danskere sagde "ja tak" og gik lalleglade med ind i krigen mod Afghanistan. Nogle gik endda med som soldater. Alt sammen styret af en enkelt kliché, der hed: Vi skal ned at gøre en forskel.
Sebastian ryster på hovedet og stemmen bliver mere skarp.
At kunne gøre en forskel
- En forskel på hvad? Det er så naivt, som det næsten kan være, ikke? De kan måske redde et par skoler, men konsekvenserne er jo enorme i forholdet til, hvad der er kommet ud af det hele. Tænk bare på den kolossale overvågning, der kører for at fange terroristerne!
Det er alvorligt nok, siger Sebastian, men undrer sig over målestoksforholdet. En undren han hele tiden giver videre til sine fans og publikum under koncerterne. Måske kan han som kunstner være med til at gøre en forskel...
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278