28 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Leninprisen 2018 til skuespilleren Sven Wollter

Prisuddeling på 10.år

Leninprisen 2018 til skuespilleren Sven Wollter

Leninprisen gik til den svenske skuespiller og kommunist Sven Wollter. Samtidig modtog den svenske forfatter, Henrik Bromander, Robespierreprisen. Entreprenøren, hotelejeren og kommunisten Lasse Diding stod for begge priser.

En storsmilende Sven Wollter med sin Leninpris i favnen ved siden af den unge forfatter Henrik Bromander, der modtog Robespierreprisen i Teater Varberg.
FOTO: Artur Szandrowski/Proletären
Skuespilleren Sven Wollter reciterer Brecht, mens Lenins buste i baggrunden bærer rødt hovedtørklæde i anledning af Leninprisens uddeling. Et hint til metoo?
FOTO: Artur Szandrowski/Proletären

Der findes stadig en Leninpris, og lørdag den 21.april blev den uddelt for tiende gang i Teater Varberg, lige på den anden side af Øresund. Leninprisen gik til den svenske skuespiller og kommunist Sven Wollter.

Samtidig med modtog den svenske forfatter Henrik Bromander en pris, der er lige så kontroversiel i sit navn, nemlig Robespierreprisen. Entreprenøren, hotelejeren og kommunisten Lasse Diding stod for begge priser.

En af de største litterære priser

Leninprisen er med sine 100.000 svenske kroner en af de største litterære priser i Sverige og bliver uddelt til kulturfolk, der er samfundskritiske og oprørske. Prisen indstiftedes i 2008 af den svenske forfatter Jan Myrdal på initiativ fra Lasse Diding, dengang med titlen "Jan Myrdals store pris – Leninprisen". Senere er navnet ændret til "Leninprisen".

Varberg Teater var fyldt til bristepunktet med næsten 300 gæster, heriblandt sangeren Michael Wiehe og filmmanden Stefan Jarl, som er tidligere prismodtagere. Mange medlemmer af Jan Myrdalselskabet var mødt frem.

Kunstnerisk kompromisløshed 

Stefan Jarl præsenterede, som det er tradition for sidste års prismodtager, den nye prismodtager, Sven Wollter. Denne var tydeligt rørt over at få prisen.

Selve begrundelsen for Leninprisen lød blandt andet:

"Sven Wollter har i løbet af et liv fyldt med kulturkamp mod kapitalismens hidsende barbari, med uovertruffen kunstnerisk kompromisløshed og i Robin Hoods og Lenins ånd, hele tiden hævet sin umiskendelige røst mod klassesamfundets uretfærdigheder."

Sven Wollter er en af Sveriges kendteste og folkekære skuespillere. I Danmark er han kendt fra filmen "Nøgle hus spejl"(2015), hvor han spillede sammen med Ghita Nørby. Tidligere har han medvirket i den svenske film "Änglagård" og tv-serier som "Hemsöboerne" og "Raskens". Prismodtageren kaster sig også ud i de store roller af Shakespeare, Tjekhov og Strindberg.

Respekt for min overbevisning

Arbejderen fik mulighed for spørgsmål til en glad Sven Wollter, netop som han trådte ned fra scenen, efter at alle havde sunget Internationale:

– Det betyder rigtig meget for mig at modtage Leninprisen. Jeg har været med i en politisk bevægelse, så længe jeg kan mindes. Det har givet mig et hårdt liv, et liv i kamp. Jeg har været ude at snakke med mange mennesker, og jeg har fået en masse kammerater og venner og respekt for, at jeg har vovet at stå ved min overbevisning igennem et helt liv.

– Og nu har jeg fået den her pris som en bekræftelse for det arbejde og for mit kunstneriske arbejde, det er selvfølgelig vidunderligt.

Arbejderen bringer senere en reportage fra prisuddelingen og den efterfølgende kulturfest i Varberg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2018 - 13:23   27. apr. 2018 - 13:30

Rød kulturpris

kb@arbejderen.dk