Den 29. januar blev »Danmarks første krydsfeltsforum for dansk kultur- og erhvervsliv«, KulturERhverv, lanceret på Bremen Teater i København.
Det nye forum KulturERhverv skal sætte gang i samarbejdet mellem kulturen og erhvervslivet for at bryde »osteklokkementaliteten« og bidrage til »en stadigt voksende gruppe af virksomheder og branchesynergier«, skriver KulturERhverv i en pressemeddelse.
KulturERhverv er et privat og medlemsbaseret initiativ og er en videreførsel af Foreningen For Festivaler og Events i Danmark. Det er blevet til i et partnerskab med det kreative bureau Volcano Concepts.
De står blandt andet også bag Royal Unibrews »Tak Rock«-kampagne, som sponsorerede Fredagsrock i Tivoli og samarbejdede med blandt andre de danske rockbands D-A-D og Kashmir for at øge kendskabet til Royals ølprodukter.
Ingen offentlig støtte
Selv om KulturERhverv ikke modtager offentlig støtte, tæller det flere offentlige instanser. Blandt andre Odense, Horsens og Roskilde kommuner og Slots- og Ejendomsstyrelsen.
Blandt medlemmerne er også store danske kulturinstitutioner som Statens Museum for Kunst, Roskilde Festival, ARoS og den historiske festival Golden Days.
Selv om KulturERhverv ikke modtager offentlig støtte, tæller det flere offentlige instanser.
Som eksempler på produktive fællesskaber på tværs af kulturen og erhvervsliv fremhæves blandt andre samarbejdet mellem teleselskabet TDC og rapperen L.O.C. Han lancerede ved TDC’s hjælp sidste år sit album Prestige, Paranoia, Persona vol. 1 til gratis download i de første tre uger via teleselskabets musiktjeneste.
»I det hele taget besidder kulturerhvervene og det danske oplevelsessamfund et stort økonomisk potentiale, men samtidig er det et område, der har brug for strategier, videndeling, og mange flere kreative partnerskaber, hvis Danmark skal blive en betydelig spiller kulturelt og kommercielt«, hedder det på KulturERhvervs hjemmeside.
»Synergieffekt«
Oprettelsen af forummet ses som et naturligt skridt for at styrke professionaliseringen af »den danske kultur- og oplevelsesøkonomi«, som skal være med til at sikre vækst for Danmark.
Det skal blandt andet ske gennem vidensdeling og ved at nedbryde det traditionelle skel mellem kulturen og erhvervslivet for at fremme forståelsen for værdiskabelse og »synergieffekt«.
Hvad det helt præcist dækker over er imidlertid ikke klart, ligesom det heller ikke er klart, hvad forummet mere præcist skal gøre for at fremme samarbejdet.
Som begreb dækker »oplevelsesøkonomi« inden for erhvervsøkonomien især over turisme men også over kategorier som kunst og kultur samt image og branding. Mange kommuner har i de senere år fået øjnene op for, hvad et større fokus på »oplevelser« kan tilføre regionen økonomisk, og derfor er flere af landets største kommuner da også en del af KulturERhverv. Heriblandt er f.eks. Roskilde Kommune, der allerede huser Roskilde Festival, som hvert på på otte dage genererer mere omsætning for byen end hele december måned.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278