Da fotografen og jeg tjekkede ind på Northside Festivals store plads i Aarhus fredag formiddag, var der fuldstændig tomt. Udover de mange frivillige der var taget på vagt, var der ikke et øje at se. Hele stedet virkede enormt og det var en sjov tanke at der inden for nogle timer ville blive fyldt op med festglade mennesker.
NorthSide 2013 har været udsolgt i flere uger før den fandt sted - det vil sige 25.000 billetter. Ådalen så ud til at være det perfekte sted at holde Northside Festival og hele pladsen så total gennemført ud. Festivalen spiller igen i år fra tre scener: En rød til de stemningsfulde, upcoming kunstnere, en grøn til de større navne og en blå til hovednavnene, og de tre scener lå fint i forhold til hinanden.
Tom Odell gik på som første act, en lille time forsinket, men han blev modtaget varmt. Folk strømmede til og pladsen summede af glade festival-gængere, der nød en øl i solen.
The Floor Is Made Of Lava gik på ved eftermiddagstid og bød folk velkommen med deres velkendte rock-numre, imens solen varmede de glade ansigter, der rockede til musikken. En afslappet stemning var bredt ud over hele festivalpladsen og folk slog sig ned i græsset med en hotdog. Festivalen var i gang.
Fremtidens festivalprofil
NorthSide 2013 går forrest i den nye tendens blandt unge festival-arrangører og deres publikum. For det første har den gjort op med det romantiske ved den berømte "Roskilde-smat", der er blandingen af den rituelle regn og festivaldeltagernes affald. I stedet var der lagt stor vægt på bæredygtighed og miljø, igen i år i samarbejde med bæredygtigheds-bureauet WorldPerfect og miljøvirksomheden Marius Pedersen. Resultatet var imponerende. Overalt på pladsen stod der skraldespande sorteret i madaffald, cigaretaffald og almindeligt affald. Hele pladsen stod pæn og ren i forhold til, hvor mange mennesker der var samlet til begivenheden. Folk var almindeligvis enige om at rydde op, og festivalen havde mobiliseret et stort korps af frivillige til at gå rundt på pladsen som "trash-talkers". De rådgav gæsterne og samlede selv affald ind. Festivalens store forbrug af træ og papir er der også tænkt på. Der blev samlet ind sammen med miljøbevarings organisationen Verdens Skove, der også har udsmykket caminoen, for at kunne genanlægge et stykke regnskov på størrelse med festivalpladsen. Alt træ er certificeret og bliver sammen med alt andet, der kan genbruges, efter festivalen solgt billigt til naboerne i Ådalen som tak for lån af deres "baghave". Desuden er alle plakater og flyers trykt på såkaldt stenpapir. Det produceres uden at bruge en dråbe vand, uden at fælde træer og med den halve energimængde, sammenlignet med almindeligt papir. Også på transportsiden er der gjort noget. Northside har ingen campingplads eller bilparkering, så folk må gå, cykle eller tage offentlig transport. Gå og cykle kan man langs festivalens camino, der er en særlig anlagt oplevelsesrute ad Brabrandstien ud til festivalpladsen. Der er tænkt særligt på cyklisterne, der igen i år kan få hjælp på festivalens BikeSide, der er lavet sammen med Aarhus Cykelby.
Innovation og nytænkning
Der var oprettet adskillige events på pladsen. North-Types var et projekt af fotograf Emil Monty Freddie, der stillede op lige ved indgangen for at forevige festivalens mange ansigter. Det aarhusianske tøjfirma Grønsag havde skabt en 100 procent økologisk og Fairtrade-certificeret kollektion, og designet til årets officielle NorthSide-kollektion var lagt i hænderne på bureauet Hele Vejen. De har kvitteret med en kollektion, der er miljørigtig helt ned til trykfarver og sytråd, udført med miljøcertificeret bomuld. Innoside er et samarbejde mellem Northside Festival og Aarhus Universitet. Projektet sætter fokus på innovation og bæredygtighed. Desuden har NorthSide skabt en særlig udviklingsenhed, NorthSiders, der er gået i dybden for at udvikle festivalgæsternes ejerskab til det, der foregår. Det er initiativer som disse, der peger frem mod en ny profil for fremtidens musik- og kunstfestivaler.
Lørdag med regn og stemning
Lørdag summede festivalpladsen igen af liv, selv om vejret var gråt og vådt. Regnslagene kom på, da regnen silede ned, men festivalgængerne holdt hovedet højt med øl og latter. Da regnen lige så stille stilnede af, stod solen pludseligt højt på himlen og alting tørrede hurtigt igen.
Shaka Loveless fyldte pladsen foran Rød Scene ud over midnat med reggae og chill stemning. Ved Green Stage dj’ede Trentemøller og fyldte pladsen ud med stemningsmættet indie-rock og club-music. Da folk lige så stille tog videre i byen, var stemningen god og forventninger til søndag høje.
Festival med vokseværk
Søndagens musikproggram var ligeledes fyldt ud med spændende navne, og da Bikstok Røgsystem spillede eftermiddag, holdt folk dancehall-fest og dansede løs. Halvanden timer før det britiske stjerneband Arctic Monkeys skulle spille, stod folk allerede mast op af hinanden for at få en god plads. De levede også op til forventningerne med det ene hit efter det andet, og fik folk til at hoppe rundt foran dem.
Go'e gamle Portishead fik æren af at lukke Northside Festival 2013. Det var et smukt godnatkys, eller nærmere på gensyn til den Aarhusianske festival med vokseværk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278