25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Video-optagelser skete på ordre fra Dalby

Efterretningsofficer:

Video-optagelser skete på ordre fra Dalby

Danske soldater filmede overgreb mod civile irakerepå ordre fra den daværende bataljonchef i Irak, siger tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, som havde kommandoen over kameraholdet.

Anders Kærgaard havde som efterretningsofficer kommandoen over kameraholdet på Operation Green Desert. Han risikerer nu fængsel for at have offentliggjort den kontroversielle video.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Det var på ordre fra den daværende bataljonchef i Irak, oberstløjtnant John Dalby, at danske soldater filmede overgreb mod civile irakere under den omstridte Operation Green Desert i Irak i 2004.

Det siger den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der i oktober sidste år offentliggjorde videoen, efter at forsvarschef Peter Bartram i en redegørelse indrømmer, at det var danske soldater, der optog filmen.

Det er hverken muligt eller sandfærdigt, når Oberst Dalby påstår, at han intet vidste.
Anders Kærgaard

- Der bliver ikke filmet med to højteknologiske kameraer med natsyn under en operation, som omhandler tilfangetagelse af mulige oprørere, uden at dette er godkendt og på ordre fra den ansvarlige chef, siger Anders Kærgaard til Arbejderen.

Kærgaard havde som efterretningsofficer kommandoen over det såkaldte Combat Camera Crew under den danskledede operationen, som fandt sted den 25. november 2004. Ifølge ham var der hele tre kameraer med på missionen, som alle var i brug.

På videoen ser man, hvordan danske soldater passivt overværer, at irakiske soldater slår og sparker en gruppe civile irakere under anholdelsen af dem.

Indtil Kærgaard i oktober sidste år offentliggjorde videoen, nægtede forsvarstoppen kendskab til, at operationen blev filmet. Efter fremlæggelsen fastholdt ledelsen, at de ikke kendte til optagelserne, men nu giver forsvarets øverste chef altså Kærgaard ret i, at det var danske soldater, der optog filmen. De danske soldater var både udstyret med kameraer og trænet i at betjene dem, erkender forsvarschef Peter Bartram nu i redegørelsen.

Hvem gav ordren?

Peter Bartram mener dog ikke, at der blev givet ordre til at operationen skulle optages.

- Vi har egentligt ikke fundet beviser på, at danske soldater har filmet det. Vi har gennemgået materialet, og der har ikke været befalinger, der viser, at nu skal vi ud at optage. Der er ikke nogle eksempler på, at cheferne har vidst, at der blev optaget, siger han til dr.dk

Men Anders Kærgaard, som arbejdede tæt sammen med bataljonchef John Dalby, fastholder, at det var procedure at optage lignende operationer, og at ordren til at filme kom fra Dalby selv.

Kærgaard siger, at John Dalby, overtalte ham til at holde videoen hemmelig, fordi han frygtede, den ville betyde, at Danmark trak sine soldater ud af Irak.

- Det er hverken muligt eller sandfærdigt, når Oberst Dalby påstår, at han intet vidste, siger Anders Kærgaard til Arbejderen.

Kræver Kærgaard fængslet

Trods forsvarets nye indrømmelser er det Anders Kærgaard selv, der er på anklagebænken i Auditørkorpsets undersøgelse af sagen.

Tidligere på året blev den tidligere officer idømt bøder på i alt 13.000 kroner i Københavns Byret, fordi han ikke vil fortælle, hvem der udleverede den kontroversielle video til ham, og Østre Landsret skal nu tage stilling til en ankesag, hvor auditørerne kræver ham fængslet.

- Vi skal have undersøgt til bunds, hvad det er, der er foregået. Lige nu jagter man whistlebloweren Anders Kærgaard, som kom frem med videoen, i stedet for at lede efter de ansvarlige bag, at man har løjet for offentligheden. Og vi skal have ryddet op i forsvarsledelsen, som gang på gang lyver, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til Politiken.

- Det er tegn på en dyb råddenskab i forsvarets ledelse, at man ikke undersøger sagen til bunds. Vi taler om en meget, meget alvorlig sag, hvor man vælger at fejlinformere offentligheden og lyve om, hvad der faktisk er fundet sted, mener Nikolaj Villumsen.

Anders Kærgaard opfordrer politikerne til at sikre, at auditørkorpsets undersøgelse kommer til at handle om overgrebene og ansvaret i forsvarsledelsen.

- Undersøgelsen bør fokusere på det faktum at der var danskere der overværede overgrebene, meldte til obersten - og at hovedaktøerne lyver i rapporteringen til Danmark, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2013 - 13:09   11. jun. 2013 - 00:05

Fangesag

fe@arbejderen.dk
Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.