24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny film viser irakeres lange vej til retfærdighed

Efter Højesterets afvisning

Ny film viser irakeres lange vej til retfærdighed

Ny dokumentarfilm sætter fokus på, hvordan regeringen systematisk har lagt hindringer i vejen for, at irakerne fra Operation Green Desert kan få deres sag om dansk medansvar for tortur for retten. Filmen kommer få uger efter, at irakernes sag endnu engang er blevet afvist.

Sagen om de irakiske torturofre tog en dramatisk drejning, da tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard på et pressemøde hos irakernes advokat afslørede en video, hvor danske soldater stiltiende så på, at irakerne blev slået og sparket.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Da Højesteret i går afviste at give 23 irakiske torturofre fri proces til at få et muligt dansk medansvar prøvet ved en dansk domstol, var det ikke en isoleret hændelse.

Siden irakerne anlagde sagen i 2011, er de systematisk blevet mødt med mørklægninger i Forsvaret og juridiske forhindringer fra regeringens side.

Irakerne blev holdt fanget i 70 dage og udsat for grov tortur som ophængning, elektrochok og seksuelle ydmygelser.

Først hævdede Forsvarsministeriet, at irakernes sag var forældet. Så krævede de, at irakerne skulle stille med en garanti på 40.000 kroner hver for overhovedet at få lov til at føre sagen. Derefter kom slaget om fri proces, som blev afvist i Højesteret i går.

Nu sætter en ny dokumentarfilm fokus på den systematiske afvisning og irakernes lange vej til retfærdighed. Det drejer sig om dokumentaren "Et civiliseret land", der får premiere på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX den 6. november.

Filmen følger blandt andet advokat Christian Harlangs forsøg på at få sagen for retten og Arbejderens arbejde med at undersøge de mange mørklægninger og hindringer. I en dramatisk scene på Christiansborg ser man Arbejderens journalist konfrontere daværende forsvarsminisiter Nick Hækkerup med de juridiske mannøvrer, som skal bremse sagen.

Dokumentaren tager afsæt i retsmediciner Jørgen Lange Thomsen, som i 2011 tager til Beirut i Libanon for at mødes med de tidligere fanger og undersøge deres påstand om, at de blev tortureret.

Irakerne, der alle var civile, blev holdt fanget i 70 dage og udsat for grov tortur som ophængning, elektrochok og seksuelle ydmygelser. I filmen ser man ofre fra operationen fortælle Jørgen Lange Thomsen om den tortur, som de blev udsat for.

Man følger også den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaards afsløringer af, at den danske militærledelse kendte til overgrebene og løj om den video, der viser, at de danske soldater undlod at gribe ind.

"Et civiliseret land" kan ses på CPH:DOX i Grand Teatret den 6. november, Park Bio den 10. november og Empire Bio den 12. november.

>> Læs mere og køb billet her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2014 - 09:02   25. okt. 2014 - 14:13

Green Desert

fe@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her