28 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslisten kræver samråd om fange-ydmygelser

Forsvarsministeren skal svare

Enhedslisten kræver samråd om fange-ydmygelser

Enhedslistens forsvarsordfører kalder forsvarsminister Nicolai Wammen i samråd på baggrund af nye oplysninger i tortursagen fra Irak.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen kræver, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) undersøger, om danske soldater aktivt deltog i ydmygende behandling af irakiske fanger efter Operation Green Desert i Irak i 2004.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal undersøge, om danske soldater aktivt deltog i ydmygende behandling af irakiske fanger under Operation Green Desert under Irak-krigen i 2004. Det mener Nikolaj Villumsen, der er medlem af forsvarsudvalget for Enhedslisten.

Nu da sagen får en endnu mere alvorlig karakter, håber jeg, at ministeren vil tage den seriøst.

Nikolaj Villumsens krav om et samråd med ministeren kommer efter, at Arbejderen onsdag kunne fortælle, at danske soldater ifølge flere af fangerne deltog aktivt i ydmygelsende behandling, blandt andet gennem unødigt voldsomme rektalundersøgelser. 

Oplysningerne kommer frem i dokumentarfilmen "A Civilized Country", der havde premiere på CPH:DOX i går og bliver vurderet troværdige af to retsmedicinere, der har undersøgt irakerne.

- Jeg vil indkalde forsvarsministeren i samråd. Han har indtil nu prøvet at undgå, at denne sag kom for retten ved blandt andet at kræve forældelse. Det har været dybt utilfredsstillende. Derfor håber jeg, nu da sagen får en endnu mere alvorlig karakter, at han vil tage den seriøst, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

23 af irakerne har lagt sag an mod Danmark for medansvar for den tortur de blev udsat for hos det irakiske politi, efter at de blev anholdt på den danskledede operation.

De har mødt en række hindringer i det politiske og juridiske system, blandt andet forsvarsministerens krav om at de skulle stille med en sikkerhed på 40.000 hver for at få lov at føre sagen. Senest afviste Højesteret i sidste måned sagen efter at irakernes advokat, Christian Harlang, var udeblevet fra et retsmøde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2014 - 14:09   07. nov. 2014 - 17:36

Fangesag

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her