På fredag skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Ministeren skal svare på en stribe spørgsmål, der handler om arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår og uddannelse, og hvad han mener, der skal til for, at de får bedre vilkår end i dag.
Det er ubegribeligt, at vi ikke kan råbe politikerne op og få dem til at forstå, at nedskæringer i arbejdsmiljøindsatsen er et dyrt sted at spare.
Ulla Sørensen, 3F
– Vi ser samrådet som en kærkommen anledning til at bringe regeringens nedskæringer i Arbejdstilsynet frem i lyset, siger Ulla Sørensen, der er ansvarlig for det arbejdsmiljøpolitiske arbejde i landets største fagforbund, til Arbejderen.
Derfor indrykker 3F samme dag en helsides avisannonce, hvor Jørn Neergaard Larsen opfordres til at stoppe forringelserne af arbejdsmiljøet. Konkret foreslår 3F, at der tilbageføres 100 millioner kroner for at rette op på de massive besparelser i den seneste finanslov; at ventetiderne til Arbejdsskadestyrelsen reduceres, så ingen risikerer at ende på kontanthjælp, mens deres sag behandles, og endelig at der indføres fair og fuld erstatning ved arbejdsskader.
10.000 sager om året
– 3F leverer hvert år 10.000 arbejdsskadessager nogenlunde ligeligt fordelt på arbejdsulykker og nedslidningsskader. For os vidner det om, at der er alt for lidt fokus på forebyggelse. Det er ubegribeligt, at vi ikke kan råbe politikerne op og få dem til at forstå, at nedskæringer i arbejdsmiljøindsatsen er et dyrt sted at spare, lyder det fra Ulla Sørensen.
Hun mener, det er logisk, at nedskæringer på 100 millioner kroner, som Arbejdstilsynet er udsat for som følge af den seneste finanslov, ikke går ubemærket hen. Arbejdstilsynet har allerede fyret 80 ansatte, og inden året er omme, vil det tal stige til 120.
– Det mærker vores arbejdsmiljørepræsentanter. Der er ikke den samme service, hvis de ringer for at få hjælp eller for at få tilsynet ud på en arbejdsplads. Det øger risikoen for ulykker, og det gør de tillidsvalgtes muligheder for at gribe ind i tide meget vanskeligere, mener Ulla Sørensen.
Ifølge den faglige hovedorganisation LO koster dårligt arbejdsmiljø samfundet 60-80 milliarder kroner om året i blandt andet sygedagpenge og tabt produktion på arbejdspladserne.
Forebyggelse betaler sig
– Hver fjerde 3F'er er væk fra arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år - enten fordi de ikke længere kan holde til at arbejde, eller fordi de er døde. Det siger alt om, at det giver god mening at sætte ind med mere forebyggelse både af hensyn til den enkelte, af hensyn til virksomhederne og af hensyn til samfundet, mener Ulla Sørensen.
I forbindelse med finansloven for 2016 blev midler fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, som ellers var øremærket særlige tilsyn i brancher med stor nedslidning, en særlig indsats i forhold til det psykiske arbejdsmiljø og en handlingsplan mod ulykker i bygge- og anlægsbranchen, kraftigt beskåret.
3F følger udviklingen tæt og gennemfører løbende undersøgelser blandt forbundets rundt regnet 5.000 arbejdsmiljørepræsentanter om deres og kollegernes arbejdsforhold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278