15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stigende interesse for dansk folkemusik

ROSA Folk

Stigende interesse for dansk folkemusik

Dansk folkemusik vækker opsigt i udlandet, skriver ROSA Folk i deres nye blad FOLK & ROOTS SCENEN.

Søren Jensen Lund presse- og informationsmedarbejder hos ROSA Folk.
FOTO: ROSA
Til højre ses Henrik Friis, der er presse- og informationsmedarbejder hos ROSA med ansvar for rockmusik, men samtidig er han dybt engageret i ROSA Folk. Til venstre Gunnar Madsen, daglig leder af ROSA.
FOTO: PN

Dansk folkemusik vækker opsigt i udlandet, skriver ROSA Folk i deres nye blad FOLK & ROOTS SCENEN. Bladet tager temperaturen på den danske folkemusik både herhjemme og i udlandet.

- Sjovt nok er de bands, vi arbejder med, større i udlandet end herhjemme.

- Det giver noget kriller i maven, når der står dansk folkemusik på scenen på Roskilde Festivalen eller på Glastonbury Festivalen i England, Europas største festival. De succeser vil vi gerne have ud, udbryder en glad Søren Jensen Lund fra ROSA Folk.

ROSA Folk er en del af Dansk Rock Samråd(ROSA), der administrerer genremidlerne fra Statens Kunstfonds Projektstøtte til pop og rock. ROSA Folk tager sig af midlerne til folkemusikken og beslægtede genrer.

Søren Jensen Lund har som presse- og informationsmedarbejder været med til at sende det nye blad på gaden. Bladet vil være at finde på sommerens festivaler.

Redaktionen startede op i sommeren 2015, fortæller Henrik Friis, der også er ansat hos ROSA med ansvar for rockmusik, men samtidig er han dybt engageret i ROSA Folk.

Et øjebliksbillede

Hensigten med bladet er ifølge Henrik Friis at give et øjebliksbillede af, hvor folkemusikken står i dag både herhjemme og internationalt, og samtidig fortælle beslutningstagerne, hvad pengene går til. ROSA Folk har en fire-årig rammeaftale med Statens Kunstråds Musikudvalg, som udløber i december 2016.

- Vi henvender os både til den almindelige folk-interesserede, men også til miljøet omkring folkemusikken, som på Tønder Festival, fortæller Henrik Friis.

Lige nu sker der nemlig rigtig meget for dansk folkemusik i udlandet, nikker både Henrik Friis og Søren Jensen Lund.

- Sjovt nok er de bands, vi arbejder med, større i udlandet end herhjemme, fortæller Søren Jensen Lund og nævner bands som Habadekuk og Dreamers Circus.

- Det er utrolig svært at få danskerne til at lytte til deres egen musik, altså den musik der har rødderne i Danmark, konstaterer Søren Jensen Lund undrende, men interessen er stigende.

Skub i folkemusikken

Noget der virkelig har været med til at sætte skub i folkemusikken herhjemme er folkemusikstævnet ROD, der afholdes hvert forår.

- I 1995 blev folkemusikstævnet ROD oprettet for unge mellem 15 og 25 år. Her forsøgte man at samle de folk, der spillede folkemusik i Danmark, og der kom 40 den første gang, fortæller Søren Jensen Lund og har den næste pointe lige på tungen:

- I dag har ROD en grænse på 130 deltagere som musikere, og der bliver udsolgt i løbet af ét minut!

Derudover vil Søren Jensen Lund også pege på en begivenhed i udlandet, som har smittet af på hjemlandet:

- Rune Tonsgaard Sørensen fik Kronprinseparrets Stjernedryspris i 2013 ved en koncert i operahuset i Sydney, og det kom på både australsk og dansk TV, og det rykkede!

Rune Tonsgaard Sørensen er violinist og koncertmester ved Sjællands Symfoniorkester og blander gerne klassisk og folkemusik.

ROSA Folk styrker networking 

Men også de danske folkemusikeres "afsindige professionelle fokus" har rykket, mener Søren Jensen Lund. Drivkraften ligger i at musikerne ønsker at kunne leve af deres musik.

ROSA Folk hjælper gerne og et af projekterne hedder Folk Spot Denmark, hvor otte nye navne hvert år præsenteres på Tønder Festivalen. Hertil inviterer de arrangører fra festivaler i både Tyskland, Canada og Australien.

I udlandet er ROSA Folk arrangør af showcases med danske folkemusikere som EFEx – English Folk Expo.

- Vi prøver at præsentere den danske folkemusik, så de kan networke og få nye forbindelser. Det er ikke management. Vores opgave er at åbne op og give kendskab til folkemusikerne, så de selv kan lave aftaler med spillestederne, siger Henrik Friis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jul. 2016 - 14:40   14. jul. 2016 - 15:05

Interview

kb@arbejderen.dk
Dansk Rock Samråd og ROSA Folk

FOLK & ROOTS SCENENROSA Folks nye blad, vil være at finde på sommerens festivaler eller hos: http://www.folkemusik.dk/

 

ROSA Folk er en del af Dansk Rock Samråd(ROSA), der administrerer genremidlerne fra Statens Kunstfonds Projektstøtte til pop og rock. ROSA Folk tager sig af midlerne til folkemusikken og beslægtede genrer.

 

Projektpuljen har til formål at stimulere nytænkende, originale og udviklende projekter inden for folkemusik og beslægtede genrer.

Den Internationale Live-pulje har til formål at stimulere international live-aktivitet for professionelle orkestre og solister med et originalt udtryk indenfor folkemusik og beslægtede genrer.