25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Terma A/S involveret i krænkelser af menneskeret

Danske radarer i bombekrig mod Yemen

Terma A/S involveret i krænkelser af menneskeret

Våbenfirmaet Terma A/S har leveret udstyr til bombefly og krigsskibe, der er blevet brugt i krigen mod Yemen. Termas radarer har, ifølge Danwatch og TV2, været med til at sikre en effektiv blokade af nødhjælp, mad og medicin, som har kostet hundredtusindvis af børn og voksne livet.

Terma A/S har i årevis leveret og vedligeholdt avancerede radarsystemer og reservedele til krigsskibe i de Forenede Arabiske Emiraters flåde, der er blevet brugt i krigen mod Yemen.
FOTO: PN
1 af 1

Danmarks største våbenfirma Terma A/S er via salg af militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater involveret i krigen mod Yemen, som FN har kaldt verdens værste humanitære katastrofe.

Beskyttelse af menneskeliv skal veje tungere end våbenproducenters profit.
Eva Flyvholm, Enhedslisten

Terma A/S har blandt andet leveret radarer til seks krigsskibe i De Forenede Arabiske Emiraters flåde, der har iværksat en blokade, der forhindrer nødhjælp, mad og medicin i at nå frem til millioner af sultende civile i det borgerkrigshærgede Yemen.

Det afslører Danwatch, TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports efter at have gennemgået satellitbilleder, rapporter, sociale medier, aktindsigter, eksporttilladelser og udført en række interviews.

Radarer på krigsskibe

I perioden 2001 til 2017 har Terma A/S udstyret Emiraternes krigsskibe med sit effektive Scanter-2001 radarsystem, der ifølge Termas A/S' salgsmateriale giver knivskarpe billeder af alt, hvad der rør sig omkring skibet – uanset vejr- og vindforhold.

Efter 2017 fortsatte Terma med at levere reservedele til radarerne – på trods af at krigens konsekvenser for civilbefolkningen her kom frem i offentligheden.

Terma A/S' seneste leverance af reservedele til den emiratiske flåde fandt sted i oktober 2019 – fire et halvt år efter at Emiraterne blev involveret i mulige krigsforbrydelser i Yemen – og næsten et år efter at et flertal i Folketinget forbød al eksport af militært udstyr til Emiraterne og Saudi-Arabien på grund af netop krigen i Yemen.

Leverancen blev – uden eksportgodkendelse fra de danske myndigheder – sendt til firmaet Elcome i Emiraterne, som Terma har et partnerskab med.

I marts 2020 var teknikere fra Elcome til træning i Termas hovedkvarter. Terma afviser, at træningen omfattede netop de radarer, der sidder på de krigsskibe, som Emiraterne bruger i krigen.

Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan Terma A/S er involveret i krigen mod Yemen.

>> LÆS OGSÅ: Danske våbendele til Saudi-Arabien

Arbejderen har også berettet om, hvordan danske banker tjener på krigen.

>> LÆS OGSÅ: Nordea og Danske Bank spekulerer i krigen mod Yemen

Med i krigen fra starten

Ifølge de tre medier er Terma A/S' radarer med i krigen i Yemen fra efteråret 2015. Termas radarer er med til at sikre Emiraternes effektive blokade af Yemen, der har haft alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen. 

Det fremgår blandt andet af en tv-reportage fra den 11. oktober 2015, som Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports har opsporet.

På optagelserne, der er foretaget af et emiratisk tv-hold, kan man se, hvordan den emiratiske korvet Al-Dhafra stopper et fragtskib med kurs mod den yemenitiske havneby Hudeidah. 

Man ser blandt andet, hvordan emiratiske specialstyrker sætter en gummibåd i vandet og border fragtskibet for at kontrollere lasten som led i blokaden.

Korvetten Al-Dhafra er ligesom Emiraternes øvrige fem krigsskibe udstyret med Termas radar.

Både billeder og den ledsagende speak fortæller, at det emiratiske krigsskib deltager i blokaden af Yemen sammen med resten af den saudisk-ledede koalition.

Har også udrustet kampfly

Terma A/S har også leveret antimissiludstyr til De Forenede Arabiske Emiraters 24 Archange bombefly, der kan bære tre ton bomber.

Ifølge TV2 har Archangel-flyene taget del i de mere end 20.000 luftangreb, der har kastet bomber over Yemen. Civile mål som hospitaler, skoler og boligområder er blevet ramt.

Termas beskyttelse har været med til at sikre, at bombeflyene stort set uden risiko kunne kaste sine bomber over Yemen.

Ifølge Terma A/S' egen hjemmeside har man leveret såkaldte MASE pods – et missilforsvar – som monteres under flyenes vinger og beskytter mod angreb fra jorden.

De danske myndigheder gav i januar 2015 tilladelse til, at Terma kunne eksportere antimissiludstyr til de 24 fly, som skulle leveres fra våbenfirmaet IOMAX i USA til de Forenede Arabiske Emirater.

Da Terma annoncerede ordren i juni 2015, havde Emiraterne allerede været en del af Yemen-krigen i tre måneder.

Bombeflyene med Termas udstyr blev herefter løbende leveret til Emiraterne frem til foråret 2017 – samtidig med at både menneskerettighedsorganisationerFN og den amerikanske regering udtrykte bekymring over mulige krigsforbrydelser begået af de Forenede Arabiske Emirater i Yemen.

Så sent som i januar 2018 gav danske myndigheder Terma tilladelse til at levere reservedele til antimissilsystemet.

Selve leverancen skete ifølge Terma i marts 2018 – samme måned som et FN-ekspertpanel vurderede, at de Forenede Arabiske Emirater kunne være ansvarlige for krigsforbrydelser i Yemen.

Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan Terma A/S bidrager til krigen mod Yemen ved at producere dele til blandt andet kampfly.

>> LÆS OGSÅ: Oxfam IBIS kræver stop for salg af militært udstyr

Udenrigsministeriet besluttede at suspendere eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater i november 2018.

Fortsatte eksport trods advarsler

Terma A/S fortsatte sit samarbejde med Emiraterne – på trods af at Emiraternes og Saudi-Arabiens bombekrig og blokade mod Yemen og de forfærdelige konsekvenser krigen har for civilbefolkningen kommer frem i offentligheden.

Både danske og udenlandske medier og Amnesty International og FN-eksperter advarer i 2015 i udførlige rapporter om Emiraternes og Saudi-Arabiens omfattende menneskeretskrænkelser i Yemen.

Trods de mange advarsler om menneskerettighedskrænkelser og mulige krigsforbrydelser fra menneskeretsorganisationer og FN-eksperter leverede Terma de sidste radarsystemer frem til 2016. Herefter fortsatte Terma med at levere reservedele til systemerne frem til oktober 2019 – fire år efter krigens start og næsten et år efter, at et flertal i Folketinget havde indført et forbud mod eksport af militært udstyr til Emiraterne.

Terma: Det er fuldt lovligt

Terma A/S afviser kritikken. Ifølge Terma er firmaets leverancer af både militære dele til Emiraternes bombefly og krigsskibe fuldt lovlige.

Terma fik nemlig i januar 2015 tilladelse til at eksportere antimissiludstyr til Emiraternes Archangel-bombefly. Og i 2018 – tre år inde i krigen – fik Terma tilladelse af Rigspolitiet til at vedligeholde missilforsvarssystemerne på bombeflyene.

Terma har dog ikke fået tilladelse til at eksportere radarerne til Emiraternes krigsskibe. Eksporten af radarerne krævede nemlig slet ikke en tilladelse, mener Terma.

Terma henviser til Erhvervsstyrelsen, der har foretaget en teknisk vurdering af radarudstyret på krigsskibene og konkluderet, at radarerne til krigsskibene ikke kræver eksporttilladelse.

TV2 og Danwatch har i flere uger forgæves forsøgt at få et interview med Termas administrerende direktør Jes Munk Hansen.

Terma afviser at forholde sig til, om eksporten strider mod deres egne retningslinjer for at sælge udstyr og vedligehold til et krigsførende land, der anklages for forbrydelser mod menneskeheden.

Efter afsløringerne har Erhvervsstyrelsen nu iværksat en undersøgelse, der skal afklare, om Terma har overtrådt eksportkontrolreglerne.

Ministre kaldt i samråd

På Christiansborg har Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm kaldt udenrigsministeren og erhvervsministeren i samråd.

– Krigen i Yemen er en af de allermest beskidte krige, og tusindvis af små børn er blevet sultet ihjel. Det kan simpelthen ikke passe, hvis det er lovligt at levere udstyr til så brutale forbrydelser. Beskyttelse af menneskeliv skal veje tungere end våbenproducenters profit. Det er helt uacceptabelt, at en dansk virksomhed leverer det udstyr, Emiraterne bruger til at sønderbombe og udsulte Yemen. Og det er en skandale, at lovgivningen er så ubrugelig og hullet, at det ikke er blevet stoppet for længst. Det skal der gøres op med nu, siger Eva Flyvholm. 

Hun uddyber:

– I Enhedslisten har vi længe kæmpet for at få strammet reglerne for våbeneksport. Jeg har nu indkaldt erhvervsministeren og udenrigsministeren i samråd. Den her sag skal kulegraves, og vi vil have stoppet al eksport af våben og udstyr til lande, der krænker menneskerettighederne.

Danwatch og TV2 har forsøgt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om, hvordan det kan lade sig gøre at eksportere udstyr til den emiratiske flåde, når landet er i krig og beskyldes for grove menneskerettighedskrænkelser og mulige krigsforbrydelser. Men udenrigsministeren har ikke ønsket at stille op til interview.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. maj. 2020 - 11:51   02. jan. 2023 - 15:21

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk