22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Omkring 2000 københavnere slog ring om Amager Fælled

Reportage

Omkring 2000 københavnere slog ring om Amager Fælled

Ved en stærk manifestation torsdag aften dannede omkring 2000 københavnere ring om det område på Amager Fælled, hvor politikerne vil bygge. Samme aften sluttede høringen om byggeriet. Der er kommet i alt 2354 høringssvar, som protesterer over byggeplanerne.

Fakkeltoget danner ring om det planlagte byggeområde på Amager Fælled.
FOTO: Rune Johansen
1 af 1

Det er torsdag den 22. oktober. Klokken nærmer sig 19, og mørket har sænket sig over Amager Fælled. 

Rigtig mange københavnere ønsker et politisk kursskifte, der betyder et fuldt stop i forhold til at inddrage Københavns sidste velfungerende naturområder til boliger.
Steffen Rasmussen, Amager Fælled Venner

En gruppe aktivister fra Amager Fælleds Venner har været i gang i timevis med at planlægge aftenens demonstration og folkering i protest mod byggeplanerne på Amager Fælled. 

Det er i aften, at høringsperioden omkring byggeriet på Lærkesletten på Amager Fælled udløber.

Inden demonstrationen starter, er der kommet godt 1900 høringssvar fra utilfredse amagerkanere og andre københavnere, der protesterer over planerne om at bygge en bydel med omkring 5000 beboere midt i det populære naturområde.

Aktivister fra Amager Fælleds Venner gør klar til folkeringen.
Carsten Brodersen

Folk kommer gående, cyklende og kørende i bil til vandrerhjemmet på Amager Fælled, hvor demonstrationen starter klokken 19. Det er umuligt i mørket at se, hvor mange vi egentligt er, men at mange er mødt frem står helt klart.

En bred forsamling

Her er folk i alle aldre, børn, unge, midaldrende og ældre. Nogle sidder i klapvogn eller kørestol, andre har taget hunden med.

Rundt omkring spreder bålfade lidt lys i mørket. Fra scenen kommer også et enkelt skarpt lys, så talere og musikere har en chance for at kunne se.

Fra demonstrationen inden fakkeloptoget.
Andreas Merrald

Første taler er Knud Erik Hansen, næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København og med i Amager Fælleds Venner. Han slår til lyd for en udvikling i København, hvor det ikke er pengene, der bestemmer, men hvor hensynet til mennesker og natur har forrang. Det kan godt lade sig gøre, understreger han.

– Da kommunen i 2018 vedtog at bygge på Lærkesletten for at skaffe penge til metrogæld, havde kommunen et overskud på 1,4 milliarder kroner Da Folketinget sidste år vedtog at affrede, havde kommunen et overskud på 2,7 milliarder kroner. Og kommunen har stadig overskud. Kommunen har de sidste seks år fået en stadig større kassebeholdning. Den er nu på cirka 14 milliarder kroner. Kommunen kan derfor betale. Vi ønsker at kommune viser vilje til at forsvare natur og biodiversitet – og købe Amager Fælled Fri, slår Knud Erik Hansen fast.

Den opfordring bliver mødt med klapsalver fra forsamlingen.

Stejlepladsen er et naturområde i Sydhavnen lige ved siden af den gamle Fiskerhavn. Her vil politikerne også bygge boliger. Ligesom med Amager Fælled har byggeplanerne i Sydhavnen mødt voldsom lokal modstand.

Der har været arrangeret demonstrationer og andre protester, der er samlet 17.500 underskrifter ind mod byggeriet, og i den høring, der sluttede onsdag i denne uge, er der kommet godt 350 høringssvar ind, som stort set allesammen vender sig mod byggeplanerne på Stejlepladsen.

Frej Schmedes fra Amager Fælleds Venner holder tale.
Niels Lyksted

Men tilbage til demonstrationen på Amager Fælled. Her er den næste taler Ida Dalsgaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion.

– Det er absurd, at det er nødvendigt, at vi står her i dag, konstaterer hun og henviser til, at politikerne vil bygge på et af de få naturområder i København, selvom vi står midt i en biodiversitetskrise og en klimakrise.

– Der er brug for et oprør, erklærer Ida Dalsgaard Nicolaisen. Den melding er der opbakning til blandt deltagerne.

En stor flot måne hænger tungt over forsamlingen og giver lidt sparsomt lys. Der er også stjerner på den flotte aftenhimmel, og i baggrunden lyser også de mange vinduer i Hotel Bella Sky op.

Truet dyreliv

Nu træder Frej Schmedes fra Arternes Ambassade og Amager Fælleds Venner op på talerstolen. Han har ikke problemer med at råbe forsamlingen op. 

Axel Hammerbo

Han fremhæver det rige dyreliv på Lærkesletten, hvor der er både rådyr, lærker og mange andre fugle samt insekter og padder.

– Vores natur i Danmark har det meget ringe. Vi er nogle naturbøller, der nu vil dræbe pandaen i Danmark, råber Frej Schmedes.

Han henviser her til den lille "store vandsalamander", der lever på Amager Fælled og ligesom pandaen er beskyttet af internationale konventioner.

– De vil spærre vandsalamanderens levesteder af med et paddehegn rundt om byggeområdet. Skal de have lov til det, spørger Frej Schmedes og får et rungende nej som svar. 

Han slutter sin tale med at organisere fælles råb: "Køb Amager Fælled fri!" er det klare budskab.

Fra scenen lyder en klar opfordring til at gå hjem og skrive høringssvar, hvis man ikke allerede har gjort det.

Bag ved vandrerhjemmet gør aktivister klar til at tænde de mange fakler, der skal bruges lige om lidt. Men først skal vi have en sang.

Sang for Lærkesletten

Finn Sørensen, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og før det gammel rockmusiker, har lavet en sang til kampen for Lærkesletten. Han har boet på Amager i et halv århundrede og er en flittig bruger af Amager Fælled.

Finn Sørensen spiller og synger sin sang om Lærkesletten sammen med Kim Jezus.
Niels Lyksted

Sammen med Kim Jezus synger og spiller han og får forsamlingen til at synge med på omkvædet: "Nu kræver vi, sæt Lærkesletten fri!"

Så er det tid til at få fat i faklerne og danne en folkering rundt om hele det store planlagte byggeområde. De mange mennesker begynder at bevæge sig om på bagsiden af Vandrerhjemmet, hvor omkring 800 fakler er ved at blive tændt.

Faklerne tændes.
Carsten Brodersen

Det går langsomt, men alle tager det stille og roligt. Omme bag vandrerhjemmet bliver dem, der har lyst, udstyret med fakler, og alle bevæger sig ud på Lærkesletten.

En lysende ring om byggeområdet

Foran kan vi se menneskekæden sno sig frem, og bagude kommer endnu flere. Vi danner en lysende ring rundt om hele det store byggeområde på omkring 18 hektar. Det er et område, der er større end hele Kongens Have.

>> LÆS OGSÅ: På rundtur med Amager Fælleds Venner for at se på konsekvenserne af gigantisk byggeprojekt

Arrangørerne vurderer, at omkring 2000 mennesker deltager i folkeringen.

Carsten Brodersen

"Hvor er det fantastisk", erklærer en deltager og udtrykker dermed den følelse, som de fleste af os har. Det her er virkelig stort. I fællesskab giver vi udtryk for den store frustration over, at politikerne vil ødelægge et af de få "vilde" naturområder, der er i København.

Klaus-Henrik Andreasen

Langsomt bevæger menneskekæden sig rundt om Lærkesletten og slutter igen ved vandrerhjemmet, hvor faklerne slukkes.

Folk begiver sig hjemad. Mange er dårligt kommet indenfor døren derhjemme, før de sætter sig til computeren og skriver et høringssvar. En af dem er Jette Jacobsen fra Amager.

"Jeg synes, det er en skandale og en forbrydelse, at der skal bygges på Amager Fælled. Vi er rigtig mange – i aftes den 22. oktober var vi et hav af mennesker samlet i et fakkeltog. Vi er alle imod byggeriet, og jeg er stolt over at tilhøre den gruppe mennesker. Mennesker som tænker udover egen næsetip. Mennesker som tænker, at alting ikke handler om profit, men som tænker langsigtet, og som holder af den natur, som udfolder sig "foran vores hoveddør". Vi må ikke stjæle naturen fra kommende generationer", skriver hun i sit høringssvar.

Rekordhøjt antal høringssvar

Mange andre gør som Jette Jacobsen. Lige til midnat bliver det ved med at strømme ind med høringssvar mod byggeriet på Amager Fælled. Klokken 24, hvor høringsperioden udløber, er der indkommet i alt 2354 høringssvar. Et rekordhøjt antal.

– Rigtig mange københavnere ønsker et politisk kursskifte. Et kursskifte, der betyder et fuldt stop i forhold til at inddrage Københavns sidste velfungerende naturområder til boliger, alene med det formål at finansiere metrogælden, konstaterer Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner.

Klaus-Henrik Andreasen

Han understreger, at kampen mod byggeplanerne fortsætter.

– Vores arbejde er langtfra færdigt. Nu går vi ind i en periode, hvor alle høringssvarene skal behandles og fremlægges for vores politikere. Når så sagsbehandlingen er overstået, står vi over for den endelige politiske vedtagelse, som p.t. er forventet at blive primo 2021, siger Steffen Rasmussen.

– Det er nu, vi alle har mulighed for at kontakte vores lokale politikere og debattere naturbeskyttelse, klima og ikke mindst, hvad der rent faktisk er grønt. Alle tangenter skal tages i brug, og der er brug for alle. Vi må tage debatten op på hver vores måde, ikke kun over for vores politikere, men også over for københavnerne generelt, ja for den sags skyld hele Danmark. Kun ved at tage denne debat i læserbreve, på arbejdspladsen og i fritidsklubber kan vi vende den nuværende kurs, tilføjer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2020 - 09:43   26. okt. 2020 - 09:58

Natur

ur@arbejderen.dk