19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Anna Ancher – en pioner for modernismen

Udstilling

Anna Ancher – en pioner for modernismen

En stor Anna Ancherudstilling er tilbage på Statens Museum for Kunst. Hun skiller sig ud fra tidens mandlige malere ved at være fornyende og moderne, ikke mindst hvad angår det radikale farvevalg.

Anna Anchers mor, Ane Hedvig Brøndum, i den røde stue, 1909. Statens Museum for Kunst.
FOTO: Jakob Skou-Hansen
1 af 1

Jeg har altid været en stor beundrer af Anna Ancher (1859-1935) og betragtet hende som den betydeligste af skagensmalerne. Ligesom Paula Modersohn-Becher (1876-1907) fra kunstnerkolonien i Worpswede, som kunne opleves på Louisiana i 2015, skiller Anna Ancher sig ud fra tidens mandlige malere ved at være fornyende og moderne, ikke mindst hvad angår det radikale farvevalg.

Formålet med udstillingen er at tage Anna Ancher ud af sammenhængen med Skagen.

Begge hentede megen inspiration i Paris, hvor de gik på malerskoler. Anna Ancher besøgte også andre byer som for eksempel Rom, Berlin, Wien og Amsterdam, men der findes ikke nogen værker fra nogen af byerne, hendes domæne var Skagen.  

Anna Ancher. Skagens Kunstmuseer

Nu vises igen den alsidige og meget omfattende udstilling med næsten 200 værker af Anna Ancher på Statens Museum for Kunst (SMK), efter at den over sommeren og efteråret er blevet set af 93.000 besøgende på Skagens Museum. SMK har sammen med Skagens Museerne stået for udvælgelsen af værkerne.

I 2014 blev Skagens Museum lagt sammen med Anchers Hus til Skagens Museerne, og siden da er der fundet cirka 1000 genstande, som har været med til at kaste et ny lys på Anna Ancher, og det præger også udstillingen. Formålet med den er at tage hende ud af sammenhængen med Skagen, og derfor er der meget lidt med af de øvrige skagensmalere, det er hende, der er i centrum. 

Tematisk udstilling

Udstillingen er ikke kronologisk opbygget, men tematisk: Lys, farver, landskab, forenkling og religion.

Det, som adskiller denne udstilling fra tidligere, er, at vi kommer helt rundt om kunstneren. Vi får lejlighed til at se, hvor omhyggeligt hun arbejdede med udkast, skitser og forarbejder, før hun nåede frem til det endelig resultat.

Den viser også, at hun bevægede sig uden for hjemmet og malede landskabsmalerier, noget der ikke tidligere er gjort så meget ud af. For eksempel maleriet "I høstens tid" (1901) der kan minde om L.A. Rings "I høst, Tuehusene" (1885).

I høstens tid, 1901, Fuglsang Kunstmuseum.
Foto: Ole Akhøj

Portrætter malede hun også mange af, men kun et af sig selv. Det var især hendes mor og datter, der måtte stå for skud, men der findes også en del af de lokale skagboer.

Anna Ancher, Syende fiskerpige, 1890, Randers Kunstmuseum.
Foto: Randers Kunstmuseum

Den mest moderne

Anna Ancher var ikke bare den mest "moderne" af malerne på Skagen, hendes kunst rækker langt ind i det 20. århundrede, fordi hun var en pioner for modernismen.

At hun har overlevet i bedste velgående, viser sig ved, at tusindvis af mennesker valfartede til udstillingen, inden den måtte lukke i begyndelsen af marts. Alene den første uge kom 34.000 på SMK, det højeste antal til nogen udstilling nogensinde, og besøgstallet nærmede sig næsten 100.000.  

Vil man vide mere om Anna Ancher, kan det anbefales at købe det flotte katalog, som indeholder mange interessante artikler med ny viden om hende.

Statens Museum for Kunst: Anna Ancher. Udstillingen slutter den 31. januar 2021. Bog: Anna Ancher. 240 sider. 250 kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2020 - 15:29   06. nov. 2020 - 16:05

Billedkunst

John Poulsen
Anmelder