24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Friedrich Engels 200-års dag fejres i Wuppertal

Kommunismens spøgelse

Friedrich Engels 200-års dag fejres i Wuppertal

Engels er en af de mest betydende personligheder fra det 19. århundrede, som har haft indflydelse på historien op til i dag. Hans 200-års fødselsdag fejres i den tyske by Wuppertal med en lang række aktiviteter.

Statue af Friedrich Engels foran Engels-huset i Wuppertal.
FOTO: City of Wuppertal
1 af 1

I år er det 200 år siden Friedrich Engels blev født i den tyske by Wuppertal i Rhin-distriktet. Jeg har i den anledning besøgt Wuppertal og her er et par betragtninger.

Engels var en skarp kritiker af fattigdom og udbytning, og at læse hans skrifter kan være en god inspiration for nutidens humanister og socialister.

Engels er en af de mest betydende personligheder fra det 19. århundrede, som har haft indflydelse på historien op til i dag. Engels' 200-års fødselsdag fejres i byen Wuppertal med en særudstilling, som varer indtil 20. september samt en lang række andre aktiviteter, se www.engels2020.de.

"Et spøgelse går gennem Europa – kommunismens spøgelse". Sådan indledes Det kommunistiske Manifest fra 1848 forfattet af Friedrich Engels og Karl Marx, og slutter med kampråbet: "Proletarer i alle lande foren jer".

I flere andre skrifter beskæftigede Engels sig med de økonomiske følger og misforhold med industrialiseringen i det 19. århundrede. Sammen med Karl Marx formulerede han en kritik og teori om kapitalismen, som stadig er virksom i dag.

City of Wuppertal

Engels om bolignød

Engels var en skarp kritiker af fattigdom og udbytning, og at læse hans skrifter, som jo samtidig var kampskrifter, kan være en god inspiration for nutidens humanister og socialister.

Lad os blot høre, hvad Engels skrev om bolignød og udlejernes grove åger. Kapitalismen skaber bolignød, og trænger arbejderne sammen i byerne, hvor selv den "mest infame svinestald får lejere", skriver Engels i sin tekst om boligspørgsmålet:

"I et sådan samfund er bolignøden ikke et tilfælde; den er en nødvendig institution, den kan med sine negative virkninger på sundheden kun afskaffes, når den samfundsorden, den udspringer af, omvæltes. Men det vil de borgerlige socialister ikke vide af, de vil ikke forklare det ud fra disse forhold". "De nøjes med moralske fraser og peger på, at de besiddende klasser må sørge for et tilstrækkeligt udbud af gode boliger".

Engels beskriver her problemer, som vi stadigvæk ser udfolde sig. Der er ikke ændret afgørende på samfundssystemet fra hans europæiske samtid, udover at det i dag er blevet globalt. De groteske sider af den bundløse fattigdom i 1800-tallets Europa finder vi den dag i dag i slumkvartererne i Afrika, Indien og Brasilien.

I nutidens storbycentre er der systematisk bolig- og jord-spekulationen med grotesk høje boligpriser. Appeller til politikerne og de besiddende klasser om at gøre noget er gennemgående, men at ændre noget kræver en organiseret arbejderklasse, som også politisk kan gennemføre reformer, der bryder med profittens magt over boligsektoren.

>> LÆS OGSÅ: Arven fra Engels: Rosa Luxemburg

Manchester

I sit epokegørende skrift om arbejderklassens situation i England skrev Engels i 1845 om forhold, som stadig i dag kan findes i det globale syd:

Foto John Graversgaard

"Alle store byer har et eller flere slumkvarterer, hvor arbejderklassen er klemt sammen. Det er korrekt, at fattigdom ofte gemmer sig i skjulte gyder klos op ad de riges paladser; generelt har de dog fået tildelt et adskilt område, hvor de – væk fra de mere velstillede klassers øjne – må kæmpe sig til dagen og vejen".

"Jeg rejste engang til Manchester med en sådan småborgerlig type, og faldt i snak med ham om de dårlige, usunde byggerier, og de forfærdelige forhold, som arbejderne der boede i. Jeg kom frem til, at jeg aldrig havde set en så dårligt opført by. Manden lyttede opmærksomt hele vejen, og sagde da han tog sin afsked: 'Og alligevel er der mange penge at tjene her, god morgen til Dem, hr.' Det er helt og aldeles ligegyldigt for det engelske borgerskab, hvorvidt landets arbejdere sulter, så længe han tjener penge."

Så kom igang med noget Engels læsning her i 200-året for hans fødsel.

Og besøg den tyske by Wuppertal, hvor du blandt meget andet kan opleve udstillinger, koncerter, teater, bogudgivelser og guidede byture om Engels-familien.

Du kan også tage en tur i byens berømte svævebane.

City of Wuppertal

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. sep. 2020 - 11:50   01. sep. 2020 - 14:54

Historie

Af John Graversgaard
Friedrich Engels 200 år
  • Friedrich Engels blev født den 28. november 1820 i den tyske by Barmen i Rhinprovinsen – i dag Wuppertal.
  • Sammen med Karl Marx var han med til at forme marxismen. I 1848 udgav de to "Det Kommunistiske Manifest", og efter Marx' død redigerede og udgav Engels andet og tredje bind af "Kapitalen". 
  • Engels eget selvstændige hovedværk er "Familiens, Statens og Privatejendommens Oprindelse", der udkom i 1884 og blev oversat til dansk første gang i 1888.
  • I anledningen af 200-året for Engels fødsel har byen Wuppertal en række aktiviteter for at fejre sit berømte bysbarn.
  • Aktiviteterne foregår frem til februar 2021 og omfatter blandt meget andet udstillinger, koncerter, teater, udgivelse af bøger og guidede byture. 
  • Læs om Wuppertals fejring af Engels her