09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krav om byggestop på Amager Fælled og Stejlepladsen preller af på flertal

Trodser protester

Krav om byggestop på Amager Fælled og Stejlepladsen preller af på flertal

Aktive københavnere kræver stop for byggeri på Amager Fælled og Stejlepladsen. De møder støtte fra Enhedslisten og Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation, men et politisk flertal fastholder salg af de grønne områder, så der kan bygges nye boliger og erhverv.

Op mod 400 mennesker krævede torsdag, at de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen bliver stoppet. Men samtlige partier i Borgerrepræsentationen – på nær Enhedslisten og Alternativet – fastholder salget af de grønne områder og byggeriet.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Stop byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen!

Sådan lød opfordringen både udenfor og indenfor på Københavns Rådhus i torsdags, hvor omkring 400 mennesker demonstrerede på Rådhuspladsen for at bevare de to grønne områder Stejlepladsen og Amager Fælled.

Man kunne tro, at coronakrisen ville få de københavnske politikere til at stoppe op og reflektere over den måde, vi lever på.
Jan Mathisen, Fiskerhavnens Venner

Anledningen var, at de folkevalgte samme aften skulle tage stilling til et forslag fra Enhedslisten og Alternativet om at stoppe byggeriet.

Ved demonstrationen slog talere fra Fiskerhavnens Venner og Amager Fælleds Venner et slag for, at København fortsat skal være en by med plads til naturen.

– Sundhedskrisen har vist, at vi har brug for en ny kurs i byudviklingen i København. Vi har brug for en byudvikling, der giver plads til natur og mennesker. Det kræver et opgør med den nuværende byudvikling, der styres af nyliberalistiske principper, hvor det hele handler om penge, penge, penge, lød det fra Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner.

Han fortsatte:

– Man kunne tro, at coronakrisen ville få de københavnske politikere til at stoppe op og reflektere over den måde, vi lever på. Men nej, de stopper ikke op og genovervejer tidligere beslutninger. De trykker speederen i bund og fortsætter, hvor de slap før corona. Vi skal blive ved og fortsætte kampen for en by med plads til natur og mennesker.

Nikolaj Kirk fra Amager Fælleds Venner talte også:

– Vi har fået nok af al deres beton. Det her handler ikke om boliger, men om gæld. By & Havn: Lad os købe de grønne områder tilbage til fremtidens børn.

 

Nikolaj Kirk erindrede om Mette Frederiksens indlæg i Altinget den 18. februar.

Hun indledte sin tekst med ordene: "Jeg ved en lærkerede. Danmarks bestand af lærker er mere end halveret. Haren og sommerfuglene er der også blevet væsentligt færre af. Og vi risikerer at måtte sige farvel til viben, blishønen og nattergalen. På 40 år er næsten tre millioner fugle forsvundet fra det åbne land".

– Men hvem er det, man er ved at bygge væk? Hvor er det, viben bor? Det er jo på Lærkesletten (sted på Amager Fælled, red.). Hvor skal de leve, når der kommer et betonbyggeri, spurgte Nikolaj Kirk og fortsatte:

– På samme tidspunkt som Mette Frederiksen skrev sit indlæg, blev områder i København affredet. Det er ikke set før i Danmarkshistorien, at politikerne bare affreder områder. Vi har et fredningsnævn. Det er dem, der skal tage stilling til den slags.

Aktivisterne håber på at kunne gøre de grønne åndehuller til et tema til kommunalvalget til næste år:

– Den her kamp stopper ikke. Den fortsætter. For der er et valg på vej. By & Havn når ikke at sætte spader i jorden før valget til næste år. Jeg vil gerne se det parti, der går til valg i 2021 på nedslagtning af natur i København, slog Nikolaj Kirk fast.

Byggeri skal dække underskud

På Amager Fælled vil nybyggeriet fylde et område på størrelse med 27 fodboldbaner og skal huse omkring 4000 mennesker. Dermed vil endnu en stor bid af Amager Fælleds natur forsvinde.

På Stejlepladsen skal der opføres 550 boliger på et fredet område ved Fiskerhavnen i Sydhavnen. De nye boliger skal bygges på et fire hektar grønt område kaldet Stejlepladsen. Det er her, Sydhavnens bundgarnsfiskere klargør deres redskaber, tørrer garn og så videre. Kommunen har selv klassificeret det grønne område i "høj bevaringsklasse". 

Lokale beboere, fiskere og andre kræfter er nu gået i gang med at organisere sig for at kæmpe for, at området fortsat skal være et grønt åndehul i København.

Byggeriet på Amager Fælled og på Stejlepladsen er kun muligt, fordi området ved lov er blevet affredet af et flertal i Folketinget.

Det skete i 2019 efter, at et flertal i Københavns Borgerrepræsentation havde indgået en budgetaftale for 2019, der slår fast, at de tre områder skal sælges, så der kan bygges boliger og erhverv på tre grønne områder i København.

>> LÆS OGSÅ: Københavns Kommune vil bygge på Stejlepladsen

Det drejer sig om Stejlepladsen i Sydhavnen, Vejlands Kvarter – også kendt som Lærkesletten – på Amager Fælled samt Selinevej på Kalvebod Fælled.

Områderne blev frasolgt til kommunens selvstændige byudviklingsselskab By & Havn, så Københavns Kommune kunne lappe et hul på 1,9 milliarder kroner, som den skylder for metrobyggeriet.

Særligt områderne på Amager Fælled og i Sydhavnen har været genstand for kritik fra naturforeninger, folkebevægelser og miljøorganisationer, der peger på naturødelæggelser og skader på dyrelivet samt biodiversiteten ved at omdanne de grønne områder til beboelse og erhverv.

>> LÆS OGSÅ: Protest mod nyt byggeri på Amager Fælled

Københavns Kommunes argument for at affrede de tre grønne områder er, at de skal sælges og dermed sikre statens og Københavns Kommunes byudviklingsselskab By & Havn 1,9 milliarder kroner, der skal bruges til at finansiere metrobyggeriet.

Men de penge kan kommunen finde andre steder end ved at sælge ud af grønne områder, mener Enhedslisten og Alternativet. Det samme mener Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner:

– Københavns Kommune har mulighed for at købe de to områder tilbage. Pengene findes. Københavns Kommune har et overskud på 2,6 milliarder kroner, siger han til Arbejderen.

Det bekræfter Alternativets medlem af Københavns Borgerrepræsentation Fanny Broholm:

– Københavns Kommune har et stort økonomisk råderum. Vi har økonomisk kapacitet til at polstre By & Havn og dække gælden for metrobyggeriet, siger hun.

Flertal fastholder salg

Samme aften som demonstrationen løb af stablen, fik Københavns Borgerrepræsentation mulighed for at sætte de planlagte byggerier på Stejlepladsen og Amager Fælled i bero.

Bag forslaget stod Enhedslisten og Alternativet.

– Forslaget blev stemt ned. Partierne bag budgetaftalen – heriblandt Socialdemokratiet, SF og De Radikale – har med aftalen givet hinanden håndslag på, at grønne områder på Amager Fælled skal sælges, så der kan bygges nyt. Det ønsker de tre partier ikke at ændre ved, konstaterer Alternativets medlem af Borgerrepræsentationen i København og medlem af kommunens Teknik- og Miljøudvalget Fanny Broholm overfor Arbejderen.

Hun uddyber:

– Amager Fælled er noget af det ældste og vildeste natur, vi har i København. Derfor skal vi selvfølgelig bevare området. Vi ved, at vild natur har stor betydning for biodiversiteten. Det er beskæmmende, at Københavns Kommune markedsfører sig på at være en "grøn by" – og så vil man sælge og bebygge noget af det sidste større, sammenhængende naturområde, vi har tilbage i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2020 - 12:01   15. okt. 2020 - 12:48

Grønne områder

ml@arbejderen.dk
Lyt til artiklen