14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyttejob presser pædagoger

Endnu en arbejdsopgave

Nyttejob presser pædagoger

Den offentlige sektor skal finde 5000 nyttejob. At tage sig af nyttejobberne bliver endnu en opgave for de hårdt pressede fastansatte, konstaterer tillidsfolk.

Ansatte i vuggestuer og børnehaver synes, at de har nok at se til uden at få yderligere opgaver.
FOTO: Linda Kastrup / Scanpix
1 af 1

I denne måned skal der findes 35 nyttejob i daginstitutioner og skoler i Kolding Kommune. Det bliver endnu en opgave til de i forvejen pressede pædagoger i institutionerne, konstaterer Mette Tolstrup Svensson, der er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Koldings børnehaver og vuggestuer.

Regeringen forventer, at der på landsplan skal findes 5000 nyttejob i den offentlige sektor. Det er en konsekvens af kontanthjælpsreformen, som trådte i kraft den 1. januar. Det er et krav i reformen, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde for deres ydelse. Det kan blandt andet ske i de såkaldte nyttejob.

Det er en stor social opgave, og der følger jo ikke ekstra ressourcer med.
Mette Tolstrup Svensson, fællestillidsrepræsentant

- Det er jo lovgivning, så vi er nødt til at finde de nyttejob. Det vil vi også gerne, men det er jo endnu en opgave, som bliver lagt ud til pædagogerne i en situation, hvor ressourcerne er knappe, og der er kommet mange andre nye opgaver blandt andet med dokumentation og test af børnene, siger Mette Tolstrup Svensson.

Hun understreger, at der allerede i dag er mange ude i løntilskudsjob og virksomhedspraktik i daginstitutionerne. 

- Nu kommer der så også kontanthjælpsmodtagere i nyttejob. Mange af dem vil være sårbare personer, som vi får ansvaret for at hjælpe videre. Det er en stor social opgave. Det er godt, hvis vi kan være med til at bringe nogen videre i livet, men der følger jo ikke ekstra ressourcer med til at varetage den her opgave, konstaterer Mette Tolstrup Svensson.

Skal lege med børnene

Jobcenter Kolding forestiller sig, at nyttejobberne skal arbejde med oprydning, rengøring og vaske legetøj i daginstitutionerne. 

- De kan jo også lege med børnene, så de fastansatte får tid til alt papirarbejdet, siger Anette Fløjborg, job- og virksomhedschef i Jobcenter Kolding.

Mette Tolstrup Svensson er enig i, at nyttejobberne kan lege med børnene.

- Men de skal ikke være alene. Der skal være en pædagog med på sidelinjen, som kan guide og fortælle, hvorfor vi gør det eller det, og hvad der er godt for barnet, siger hun

Mette Tolstrup Svensson ser en stor udfordring i både at sikre job med mening i til kontanthjælpsmodtagerne og samtidig undgå, at de kommer ind og overtager ordinære job. 

I alt skal Kolding Kommune finde 75 nyttejob, som skal være klar til besættelse den 1. februar.

- Det bliver en udfordring, siger Anette Fløjborg.

Hun henviser til, at arbejdspladserne i forvejen har mange ekstraordinært ansatte, som ofte kræver en særlig omsorg. Nu kommer så også nyttejob, hvor der er en tidsgrænse på 13 uger, så virkeligheden kan blive, at de fastansatte hver tredje måned skal forholde sig til en ny nyttejobber.

Færre og færre fastansatte

Nyttejobbene er omfattet af det såkaldte rimelighedskrav. Det betyder, at der højst må være en ekstraordinært ansat for hver fem ordinært ansatte. Men kommunerne har mulighed for at søge om dispensation fra denne regel, når de skal oprette nyttejob. 

- Det kan være, at vi bliver nødt til at søge dispensation på ældreområdet, siger Anette Fløjborg.

På ældreområdet skal kommunen finde 13 nyttejob. 

- De kan for eksempel læse højt for de ældre, købe ind eller gå ture med dem, siger Anette Fløjborg.

Formand for FOA Kolding, Birthe Valentin Nielsen, erkender, at den slags opgaver har de fastansatte ikke ressourcer til at tage sig af i dag. Samtidig med at hun synes, det er godt med ekstra omsorg for de ældre, mener hun, at det burde være uddannede fastansatte, som varetager alle opgaverne omkring de ældre. 

- I dag har vi fleksjobbere, ansatte på løntilskud eller seniorjob, virksomhedspraktik og frivillige. Og nu kommer der nyttejob. Det er mange, der skal være plads til, og som de fastansatte skal forholde sig til, samtidig med at de selv bliver færre og færre, og har rigeligt at lave med det helt nødvendige arbejde, siger Birthe Valentin Nielsen.

I alle kommuner er der i øjeblikket gang i arbejdet med at finde nyttejob til både kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse, der er faldet ud af dagpengesystemet og nu får den lave arbejdsmarkedsydelse. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2014 - 09:30   30. sep. 2014 - 08:37

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Nyttejob
  • Med kontanthjælpsreformen, som trådte i kraft ved årsskiftet, skal jobparate kontanthjælpsmodtagere arbejde for deres kontanthjælp.

  • Unge under 30 år, som er uddannelsesparate, skal finde et job indtil deres uddannelse begynder. Kan de ikke det, skal de tilbydes et nyttejob. 

  • Kontanthjælpsmodtagere over 30 år, som er jobparate, skal finde et arbejde inden tre måneder. Kan de ikke det, skal de tilbydes et nyttejob.

  • Arbejdet behøver ikke at opkvalificere eller bringe kontanthjælpsmodtageren tættere på arbejdsmarkedet. Formålet er, at den enkelte skal arbejde for sin kontanthjælp.

  • Nyttejob foregår på en offentlig arbejdsplads og kan vare i op til 13 uger. Arbejdstiden kan være op til 37 timer om ugen.

  • Arbejdsløse på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse på kontanthjælpsniveau har efter højst en måned også pligt til at arbejde for deres ydelse for eksempel i et nyttejob. Her er arbejdstiden 20 timer om ugen

  • Kontanthjælpen stopper, hvis kontanthjælpsmodtageren udebliver uden grund.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og LO