08 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frugtbart kulturmøde på trods af krig og flygtningestop

Fra Aleppo til Aalborg

Frugtbart kulturmøde på trods af krig og flygtningestop

Nader Alkasem og Claus Nivaa ramte Arbejderens anmelder lige i solar plexus med deres fælles digte "Dobbelt A" om Aleppo og Aalborg, krig og fred. I dette interview fortæller de om samarbejdet og ønsket om en koncertturné.

Claus Nivaa og Nader Alkasem under en af fire koncerter i Musikkens Hus, Aalborg.
FOTO: Aske Stubkjær
Trompetisten Erik Michaelsen lægger stemninger til "Dobbelt A" i Musikkens Hus, Aalborg.
FOTO: Aske Stubkjær

Deres optræden og dybden i materialet ramte lige i solar plexus, og jeg fik lyst til at beskæftige mig videre med værket "Dobbelt A" og finde ud af dets baggrund. I november mødtes jeg med de tre kunstnere bag digtene og LP'en: Nader Alkasem, Claus Nivaa og Erik Michaelsen.

Til at begynde med var der ikke noget koncept om "Dobbelt A" som de to byer Aleppo og Aalborg, men det udsprang af ønsket om at udgive en fælles digtsamling.

De tre var første kulturelle indslag på scenen i Moseby gamle skole i Nordjylland, da Venner af Arbejderen bød på Lille Rød Festival 2019 under temaet: Spring kammerat – en anden verden er mulig.

Festivalens første kulturelle indslag skaber en akse mellem Aleppo i Syrien og Aalborg: Poeterne Nader Alkasem og Claus Nivaa har indtaget scenen sammen med trompetisten Erik Michaelsen og opfører dele af deres værk "Dobbelt A – Spoken Worlds", som bygger på digtsamlingen "Dobbelt A – Digte fra Aleppo, digte fra Aalborg".

Dansk og syrisk digter møder hinanden

Krigen i Syrien har drevet advokat og poet Nader Alkasem på flugt, og via den i Europa herostratisk kendte rute med båd fra Tyrkiet til Grækenland ender han i Aalborg, hvor han møder gymnasielærer, børnebogsforfatter og poet Claus Nivaa, der blandt andet skriver digte om sin barndom i Saudi-Arabien og Yemen.

Claus Nivaa havde hørt, at der var en arabisk poet omkring Aalborg, som han gerne ville finde ud af, hvem var, og gerne lave noget sammen med. Han kommer imidlertid til at træffe Nader Alkasem ved et tilfælde, da en elev på Aalborg Katedralskole havde hørt Nader Alkasem læse op på Huset og derefter inviteret ham til at læse op på gymnasiet. Her møder Alkasem og Nivaa hinanden for første gang. De begyndte derefter at mødes og udveksle digte, godt hjulpet af tolken Ali.

Fælles digtsamling

Claus Nivaa fortæller, at Nader Alkasem i en periode sender et udvalg af digte til ham, og finder ud af, at han selv har skrevet digte, der matcher. Derudover begynder Claus Nivaa at skrive nye digte op imod Nader Alkasems digte.

Den store udfordring bestod i at få den danske oversættelse til at ramme så tæt som muligt på den arabiske teksts indhold og lyd.

Til at begynde med var der ikke noget koncept om "Dobbelt A" som de to byer Aleppo og Aalborg, men det udsprang af ønsket om at udgive en fælles digtsamling.

– Det var mig, der fik Naders digte sat i dansk oversættelse af andre – jeg kan ikke arabisk – og dermed det ansvar at finde ud af, i samarbejde med Nader, hvilke tekster der skulle med i bogen. Vi antologiserede vores tekster, fortæller Claus Nivaa.

Den store udfordring

Den store udfordring bestod i at få den danske oversættelse til at ramme så tæt som muligt på den arabiske teksts indhold og lyd. Der blev tilknyttet en tegner og grafiker Martin Bowyer, der lavede layout og vignetter, hvorefter de udgav den på eget forlag i februar 2017. Claus Nivaa påtog sig den finansielle risiko, og heldigvis har digtsamlingen solgt godt på trods af manglende omtale i medierne med Nordjyske medier som en undtagelse.

Man skulle tro, at krigen i Syrien og kulturmødet og samarbejdet mellem en mellemøstlig og dansk digter skulle kunne skabe opmærksomhed og interesse, men udgiverne Nivaa og Alkasem måtte erfare, at det er nærmest en umulighed for selvudgivere i provinsen at få hul igennem til parnasset på de landsdækkende skrevne og elektroniske medier.

– De har sandsynligvis nok at gøre med at anmelde og promovere udgivelser primært fra Gyldendal og L&R, siger Claus Nivaa, ikke uden glimt i øjet.

Lektørudtalelse og CopyDan har imidlertid bidraget til digtsamlingens udbredelse og ikke mindst økonomisk succes.

Trompeten som stemningsgiver

Efter udgivelsen begynder Alkasem og Nivaa at optræde med oplæsninger fra Dobbelt A. Hermed påbegyndes et samarbejde med trompetisten Erik Michaelsen. De spiller nogle koncerter, hvor Michaelsen improviserer på sin trompet som underlag og stemningsguide for recitationen. Det får Erik Michaelsen til at foreslå, at de skal lave en pladeudgivelse, og Lars Bork Andersen bliver knyttet til projektet for at lave lyddesign på de 12 tracks, der er plads til på en vinyl-LP.

I øjeblikket overvejer Alkasem, Nivaa og Michaelsen at lave en musikvideo, og så må de se at få stablet en Danmarksturné på benene.

Michaelsen og Bork fik hver især til opgave at vælge 12 digte ud fra digtsamlingen, som de syntes skulle med på pladen. Der var en del overlap. Derefter diskuterede de sig frem til, hvilke digte der ellers skulle med. Erik Michaelsen forklarer:

– Vi prøvede at lave et historisk forløb over de digte, som vi havde valgt ud, som ikke nødvendigvis hænger sammen med rækkefølgen i bogen.

Aleppo før krigen

Digtet JAZZ, som er første track, symboliserer tiden før krigen og handler ikke så meget om selve krigen. Udgangspunktet er altså Aleppo før krigen, og så kommer den her krig. Nogle af track'ene indeholder to selvstændige digte, som vi sammensætter til et dobbelt digt for eksempel REGN og TEGNING.

– Vi brugte et halvt år, hvor vi ad gangen fik to til tre digte med hjem, og så komponerede jeg musikken, mødtes med Lars, der skabte lyddesignet, der forbinder kompositionerne med reallyde, fortæller Erik Michaelsen.

Hovedopgaven for lydmagerne er at skabe kompositioner, der understøtter de to poeters stemmer, men da kompositionerne er på plads før indspilningen, bliver de også styrende for recitationens beat.

Mangler scene

Næsten på årsdagen, to år efter udgivelsen af Digtsamlingen udkommer LP’en "Dobbelt A – Spoken Worlds", promoveret med fire udsolgte koncerter i Musikkens Hus, Aalborg i januar 2019. Michaelsen og Bork akkompagnerede digtene, og fem arabiske musikere spillede ind imellem digtene.

Desværre er pladen slet ikke brudt igennem til offentligheden, hvorfor Claus Nivaa indtil videre må bære det økonomiske tab. I øjeblikket overvejer Alkasem, Nivaa og Michaelsen at lave en musikvideo, og så må de se at få stablet en Danmarksturné på benene. Som Michaelsen siger:

 –Alle byer med en togstation har et kulturhus.

Dobbelt A – digte fra Aleppo, digte fra Aalborg. Forlaget Alba. Udgivelsesdato: 28.02. 2017 sidetal 59.

Dobbelt A – Spoken Worlds, LP. Udgivelsesdato: 13.02. 2019 på Sovnu, August Recordings.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. dec. 2019 - 10:43   20. dec. 2019 - 13:53

Interview

Af Allan Vokstrup