"Han er ikk’ nogen dårlig mand", kommer det fordomsfrit fra rapperen Sanganee, om arbejderen, der vil have "muslimer ud af Danmark, jyder ud af København".
Udtrykkene, billedsproget og rimene er helt Sanganees egne. Musikkens beat kommer som hammerslag.
Sanganee vil ned under brølene, ind i modstanden og ind til menneskers liv og dybe følelser med sit første album, "Lyden af modstand". Et helt manifest.
Man er ikke i tvivl om hans holdninger eller budskaber, som får ordene hammer og segl med på omkvædet i titelnummeret "Lyden af modstand".
Sanganee fortsætter, mens musikkens beat kommer som hammerslag:
Det her det er lyden af vilje, det er lyden af styrke
Lyden af en arbejder på fabrik eller hyrde
Lyden af undergrundens labyrinter fyldt med diamanter
En arbejder i minen der satser livet for giganter
Vi rejser os fra støvet, går kampen i møde
For når man lever i nød, er man ikk bange for at bløde
Egne erfaringer
På albummet tager rapperen Sanganee os med fra Esbjerg til København og videre ud til Indien, hvor han også har sine rødder, og tilbage til Danmark igen. Herhjemme har han sine fødder plantet i erfaringer lige fra folkeskolen i Esbjerg, til at være frivillig på et asylcenter, til rappernes miljø og storbyen København.
Sanganee leger og drejer med sproget i historierne fra sit liv. For sproget gør noget ved vores bevidsthed, hvis vi altså kan forstå sproget. Og det kunne hverken Sanganee eller hans to små brødre, da skolen sendte et brev hjem til familien i Esbjerg – på arabisk. De talte dansk i familien, men Esbjerg Kommune så kun på børnenes hudfarve. Selv efter protest kom næste brev også på arabisk. Sanganees mor er dansk og faren indisk. Det blev til rappen "To breve på arabisk".
Plads til ord og budskaber
Musikken på "Lyden af modstand" kommer rundt i mange musikgenrer. Der høres både enkelt guitarspil, noget der minder om jazz, klassisk, mens rytmer og beats dunker tungt under ordene. Lidt tungt, lidt ensformigt, men samtidig med plads til ord og budskaber.
Så kommer overraskelsen, når man kan puste ud til Andamans Land, hvor lyden af klokkespil med inspiration fra Indien tager os med på en rejse. Til andamanerne, der lever som jægere og samlere i Den Bengalske Bugt. Her ejer alle alt, fordi ingen ejer noget. En fremtidsdrøm?
Fællesskabet ligger ikke kun i teksterne eller de fede omkvæd. Sanganee har også inviteret nogle af sine rappe kolleger fra Esbjerg med på "Lyden af modstand". På "Luk det ned", der ikke handler om det coronaramte Danmark men om udrejsecentrene, hører man både Sanganee og Lasse Frisk rappe: "Vi glemmer aldrig det her lort, om vi så blir dement, så luk det ned". Senere følger "Selvfed" sammen med Masta JLJ, samt EMI og Denneslakz.
"Lyden af modstand" kommer på gaden i dag, og selv om vi nok må vente en tid endnu på koncerterne, giver de ti numre på albummet meget at tænke over.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278