Elektriske stød, knytnæveslag, en hætte over hovedet og slag med knipler og spark overalt på kroppen.
Dokumentationen er barsk i de 11 nye retsmedicinske rapporter om tortur i den omstridte Green Desert-sag, som Arbejderen i dag kan fremlægge.
En af irakerne har stadig i dag - ti år efter torturen - svært ved at gå, fordi han blev udsat for Falanga-tortur.
Peter Mygind Leth, retsmediciner
Rapporterne er skrevet af retsmedicineren Peter Mygind Leth, som var i Beirut i Libanon fra den 28. september til den 1. oktober i år. Her undersøgte han 11 irakiske civile for eftervirkninger fra den tortur, som de blev udsat for efter at de blev taget til fange på den danskeledede operation Green Desert i Irak i 2004 og udleveret til irakisk militærpoliti.
– Efter at have talt med og undersøgt irakerne er jeg overbevist om, at de har været udsat for tortur, siger Peter Mygind Leth til Arbejderen.
>> SE PETER MYGIND LETHTS RETSMEDICINSKE RAPPORTER HER
Han er vicestatsobducent ved SDU, som også står for Danmarks officielle undersøgelser af torturofre i eksempelvis asylsager.
Flere af irakerne har været udsat for elektriske stød, men også den såkaldte Falanga-tortur, hvor offeret gentagne gange bliver slået under fødderne, har været anvendt.
– En enkelt har stadig i dag - ti år efter torturen - svært ved at gå, fordi han blev udsat for Falanga-tortur. Han blev slået så hårdt og vedvarende på trædepuderne, at de er ødelagt. Herudover har irakerne været udsat for stump vold med slag og spark og med hætte på, så de ikke kunne se, hvad der foregik, og hvor det næste slag ramte, uddyber Peter Mygind Leth.
"Der blev sat elektroder fast til hans ører, næse, brystvorter, penis og anus, og han fik stød mindst tre gange. Han besvimede. Og da han vågnede, blødte det fra hans næse", fremgår det af retsmedicinerens rapporter.
Danske soldater deltog
Den grove tortur foregik i et irakiske fængsel, som de civile fanger blev udleveret til efter at de var blevet taget til fange på den dansk-ledede operation. Men i en af rapporterne fortæller en fange, at også de danske soldater deltog aktivt i mishandling under anholdelsen.
"Jeg forsøgte på engelsk at spørge de danske soldater "Hvad sker der? Vær rar ikke at gøre det her!". Mens jeg talte, tog to eller tre danske soldater fat i mine skuldre og tvang mig i knæ og sparkede mig flere gange i ryggen og i nakken. Jeg følte, at jeg var ved at falde i søvn, og at alt, der skete, var en drøm, et mareridt…", skriver retsmedicineren blandt andet om irakerens oplevelser.
Flere beviser
Rapporternes konkusioner understøtter de undersøgelser af 11 fanger fra et andet mål på operationen, som retsmedicineren Jørgen Lange Thomsen tidligere har undersøgt.
Også han konkluderede på baggrund af rapporterne, at irakerne havde været udsat for grov tortur efter at de blev udleveret til irakisk politi.
>> LÆS ARTIKEL: "Danske soldater stak deres fingre op i os"
Fysiske og psykiske skader
Selvom det er mange år siden, at irakerne blev tortureret, fandt retsmedicineren stadig enkelte fysiske tegn på torturen.
Et af ofrene havde været bundet med strips. Da han klagede over, at de sad for stramt, blev de brændt over med en lighter. I dag har han stadigvæk et brændsår.
Men de psykiske år efter torturen er det, der rammer hårdest, påpeger Peter Mygind Leth.
- Det var tydeligt, at irakerne var mærkede efter torturen. Nogle af dem begyndte at græde, da de skulle fortælle om det, siger han.
I dag lider irakerne af mareridt, de har flashbacks hvor de genoplever torturen, de har hovedpine, føler skyld, har svært ved at huske - og en lang række andre symptomer, som er kendetegnende for torturofre.
Med i retten
Rapporterne bidrager til den dokumentation, som irakernes advokat, Christian Harlang, kan tage med i retten, hvis han får lov til at føre retssagen for de i alt 23 irakere, der har anlagt sag mod Danmark for medansvar for tortur.
– Vi har nu retsmedicinske erklæringer for 22 af de i alt 23 torturofre, som kræver erstatning. Vi havde i forvejen retsmedicinske erklæringer for 11 af irakerne. Der er altså sket en fordobling af de beviser, der slår fast, at irakerne er blevet mishandlet, siger Christian Harlang.
Han har genanlagt sagen efter at den blev lukket ned i tidligere på året.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278