24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Irakchef truer whistleblower med ny retssag

Farcen fortsætter

Irakchef truer whistleblower med ny retssag

Auditørkorpset har besluttet at lukke sagen om Operation Green Desert. Og nu truer obersten fra Irak, John Dalby, med injuriesag mod whistlebloweren Anders Kærgaard, for at have skadet Dalbys navn og rygte, da han afslørede sagen.

Oberst John Dalby, der var chef for den danske bataljon i Irak under operation Green Desert i 2004, truer nu whistlebloweren Anders Kærgaard med en retssag, efter at Auditørkorpset har droppet efterforskningen af ham.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Ingen af de ansvarlige bliver stillet til regnskab for den skandaleramte Operation Green Desert, hvor 36 uskyldige civile irakere i 2004 blev mishandlet og ført bort til månedlang tortur på en danskledet operation.

Det står fast, efter at Forsvarets Auditørkorps mandag besluttede at lukke sagen.

I stedet truer den øverstkommanderende fra operationen, oberst John Dalby, nu whistlebloweren Anders Kærgaard med sagsanlæg. Dalby anklager Kærgaard for skade hans gode navn og rygte, efter at han stod frem med beviser om mishandlingen.

Jeg er ikke bange for at møde John Dalby i retten for at forsvare min ret til at fortælle sandheden.
Anders Kærgaard

- Selvfølgelig er jeg frustreret. Perioden har haft personlige omkostninger for mig, og jeg vil sammen med min advokat overveje den videre færd, siger John Dalby til Berlingske.

Også for Anders Kærgaard har sagen haft omkostninger. Han har mistet sit job, sit sociale netværk og modtager jævnligt dødstrusler mod sig selv og sin familie. I juni sidste år blev han idømt 13.000 kroner i bøde, fordi han ikke ville oplyse navnet på den kollega, der gav ham den video, som dokumenterer mishandlingen.

Hvis truslerne bliver til virkelighed, vil det betyde, at der rejses endnu en opslidende sag mod den PTSD-ramte eksofficer, men Anders Kærgaard er klar til at tage kampen op igen.

- De kan bare komme. Jeg er ikke bange for at møde John Dalby i retten for at forsvare min ret til at fortælle sandheden. Så kan vi måske ved den lejlighed få fremlagt de afhøringsrapporter, som auditørerne har nægtet at offentliggøre, fordi de viser præcis, hvem der vidste, at der blev filmet under operationen, siger han til Arbejderen.

Indstiller sagen

Auditørerne skulle undersøge, om personer i Forsvaret gav urigtige oplysninger, da man i 2011 påstod, at operationen ikke blev filmet.

Korpset mener, at det ikke er muligt at dokumentere, om John Dalby eller andre kendte til filmningen, så længe Anders Kærgaard ikke vil oplyse, hvem der gav ham videoen. Derfor har de besluttet at indstille efterforskningen af sagen.

"Da efterforskningsmulighederne primo 2014 – uden den tidligere efterretningsofficers medvirken – fremstår udtømt, indstilles efterforskningen. Det bemærkes, at der på intet tidspunkt er fundet grundlag for at sigte den tidligere bataljonschef for pligtforsømmelse som følge af den foreliggende ”påstand mod påstand-situation”.

DOKUMENTATION: Læs auditørernes pressemeddelelse her

Korpset har i sagen afhørt 48 vidner, og selvom det er lykkedes at identificere den officer, der filmede under operationen, har det ikke ifølge chefauditør Kristian Kirk Petersen været muligt at finde ud af, om daværende øverstkommanderende for de danske styrker, oberst John Dalby, kendte til filmens eksistens, inden den i 2012 blev lækket til offentligheden.

Amnesty: Det kan ikke være rigtigt

Hos Amnesty er man fortørnet over, at Auditørkorpset lukker en sag om noget så alvorligt som tortur.

- De beviser, Anders Kærgaard har valgt at føre frem, handler om noget så vigtigt som dansk ansvar for tortur, og det bør ikke betyde, at han er den eneste, som det får konsekvenser for. Det kan simpelt hen ikke være rigtigt. Uanset om Auditørerne vurderer, at der er grundlag for at rejse en straffesag eller ej, så glemmer man, hvad videobåndet viser: At danske soldater helt tydeligt overværer mishandling. Det er for alvorligt til, at dette kan være det sidste punktum i sagen, siger vicegeneralsekretær for Amnesty, Trine Christensen, til Arbejderen.

Også Christian Harlang, advokat for de irakere fra operationen, der fører sag mod Danmark for toturansvar, er rystet.

- Det er særdeles utroværdigt, at John Dalby, der selv deltog i operationen, ikke skulle have haft nogen viden om, at mindst tre af hans egne soldater brugte store, professionelle kameraer. Der er endda et uafhængigt vidne, som er trådt frem, på trods af den forudsigelige fare for hans egen fremtid i Forsvaret, og har beskræftet, at obersten kendte til optagelserne. Et andet vidne, officer Jamal Hamoud, er også trådt frem og har bekræftet, at John Dalby senest blev orienteret om overgrebene få timer efter, at tilfangetagelserne fandt sted, siger han i en pressemeddelelse.

EL: Det er grotesk

Også Enhedslisten er uforstående overfor Auditørkorpsets beslutning om at skrinlægge sagen og korpsets ensidige fokus på Anders Kærgaard.

- Det er helt absurd, at vi har en situation, hvor Auditørkorpset jagter budbringeren i stedet for at fokusere på sagen, som helt grundlæggende handler om, at uskyldige irakere er blevet tortureret. Vi risikerer at ende i den groteske situation, at whistlebloweren Anders Kærgaard er den eneste, der er blevet straffet i denne sag, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Villumsen har nu bedt forsvarsministeren om en redegørelse om sagen.

- Det er fuldstændig uforståeligt, at Forsvarets Auditørkorpset dropper sagen mod John Dalby. Whistlebloweren, Anders Kærgaard, har fremlagt dokumentation, der klart viser Forsvarets ansvar for overgrebene på uskyldige civile irakere, siger han.

Efterforskningen af sagen blev oprindeligt indstillet i 2011, men efter Kærgaards afsløring blev en ny efterforskning indledt i 2012.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jan. 2014 - 18:23   08. feb. 2024 - 19:17

Green Desert

mz@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her